NOS NieuwsAangepast

Verloren portret Wilhelmina ontdekt

Het Teylers Museum in Haarlem heeft een bijzonder schilderij van koningin Wilhelmina teruggevonden. Het gaat om een voorstudie van een portret door Willem Hofker.

Het origineel hing in het hoofdkantoor van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij in het Indische Batavia. Na de inval van de Japanners werd het in het openbaar verbrand.

Verrast

Onderzoekers die het werk van Hofker bestudeerden kregen recentelijk een foto opgestuurd van het portret. Ze waren verrast door de vondst. "Ze dachten: hoe kan dat nou? Hoe kan een schilderij dat verbrand is ineens weer opduiken?", zegt Terry van Druten van het Teylers Museum. "Toen bleek het om een voorstudie te gaan, maar net zo mooi."

Het bleek dat Hofker na de oorlog had besloten zijn oorspronkelijke tekening met krijt uit te werken, omdat het origineel verloren was gegaan. Het verdween daarna echter 60 jaar in de opslag.

Het portret, van 120 bij 80 centimeter groot, is vanaf zaterdag te zien in het Teylers Museum op een tentoonstelling over Hofker. Het heeft een ereplek gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl