NOS NieuwsAangepast

Jarige Thaise koning: steun elkaar

In een toespraak op de dag van zijn 86e verjaardag heeft de Thaise koning Bhumibol Thai opgeroepen elkaar te steunen, in het belang van het land. Er is vrede in Thailand omdat het volk een eenheid is, sprak Bhumibol in de Thaise badplaats Hua Hin.

In Hua Hin hebben zich duizenden mensen verzameld om de verjaardag van de koning te vieren. Protesten zijn vanwege de 86e verjaardag van de vorst opgeschort.

Het is voor het eerst dat de verjaardag van Bhumibol in Hua Hin wordt gevierd. De koning verblijft daar in een paleis sinds hij deze zomer uit een ziekenhuis in Bangkok werd ontslagen.

Hij had daar vier jaar gelegen. Bhumibol werd in 2009 opgenomen met een longinfectie, maar door allerlei complicaties duurde de opname erg lang.

Respect

De afgelopen weken waren er in de hoofdstad Bangkok grote protesten tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra. Betogers hadden al aangekondigd uit respect voor de koning een protestpauze te nemen.

Betogers in Thailand willen dat Yingluck opstapt. Zij zeggen dat Thailand nog altijd wordt bestuurd door haar broer, Thaksin Shinawatra. Hij werd in 2006 door het leger afgezet en later veroordeeld voor corruptie. Thaksin leeft nu in ballingschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl