NOS NieuwsAangepast

Start viering 200 jaar Koninkrijk

De landing van Huub Stapel vandaag als prins Willem Frederik op het strand van Scheveningen, is het startsein voor de twee jaar durende viering van 200 jaar Koninkrijk.

Met 700 figuranten, acteurs en vrijwilligers wordt nagespeeld hoe Willem Frederik, de oudste zoon van Willem V die in 1795 voor de Franse troepen moest vluchten, op 30 november 1813 vanuit Engeland werd binnengehaald om voorlopig de rol van soeverein vorst op zich te nemen. Na een onstuimige zeereis werd hij in een sloep het strand op getrokken.

Zijn komst betekende het einde van een roerige periode, waarin ons land werd overheerst door het Franse Keizerrijk, en het herstel van de onafhankelijkheid. In september 1815 werd Willem Frederik uiteindelijk ingehuldigd als koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden,

Grote show

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig bij het schouwspel in Scheveningen, dat volgens de traditie elke 25 jaar wordt opgevoerd. Vanaf 11.30 uur is de landing rechtstreeks te volgen via Nederland 1, Journaal 24 en NOS.nl.

De landing belooft een grote show te worden met medewerking van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marechaussee, die ook vieren dat ze 200 jaar koninklijk zijn.

Militairen zullen met amfibische voertuigen het strand op komen of zich uit helikopters laten zakken. De marinevloot die tijdens de landing voor de kust ligt, is na afloop te bewonderen in de haven van Scheveningen.

Na de landing vervolgt ' Willem Frederik' zijn weg naar Plein 1813, waar een ceremonie plaatsvindt die wordt ondersteund door de Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee.

Ridderzaal

In de Ridderzaal volgt om 15.00 uur een bijeenkomst voor genodigden, waarbij de koning, koningin en prinses Beatrix aanwezig zijn. Premier Rutte houdt een openingstoespraak en koning Willem-Alexander krijgt een herdenkingsboek aangeboden.

Verder treden er diverse artiesten op, onder wie pianist Cor Bakker, zangeres Ruth Jacott, actrice Halina van Reijn en dichter des Vaderslands Anne Vegter. De bijeenkomst wordt vanaf 14.55 uur rechtstreeks uitgezonden op Nederland 1.

Centraal in het programma staan de vijf verworvenheden die het Nationaal Comité heeft gekozen als thema van de viering van 200 jaar Koninkrijk: persoonlijke rechten en vrijheden, bestuurlijke stabiliteit, internationale oriëntatie, eenheid in verscheidenheid en ruimte voor actief burgerschap.

Circustheater

In het Circustheater in Scheveningen wordt de dag afgesloten met het Koninkrijksconcert, ook live op Nederland 1, dat een overzicht biedt van hoogtepunten uit het culturele en amusementsaanbod uit Nederland en de Caribische delen van het Koninkrijk.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en een groot deel van de koninklijke familie wonen het concert bij. Er zijn optredens van onder anderen Guus Meeuwis, Caro Emerald, Brigitte Kaandorp, Carel Kraayenhof, Racoon, André Kuipers en Introdans.

In 2014 en 2015 volgen nog vijf nationale evenementen in onder andere Den Haag, Zwolle en Maastricht. Het sluitstuk van de viering is een groot evenement in Amsterdam in het laatste weekend van september in 2015, onder het motto "eenheid in verscheidenheid". Verder zijn er diverse tentoonstellingen en lezingen waarin 200 jaar Koninkrijk centraal staat.

Start viering 200 jaar Koninkrijk bij de NOS:

- NOS 200 jaar Koninkrijk: Landing Willem I, 11.20 ? 12.45 uur, Ned.1, Journaal24 en nos.nl - NOS 200 jaar Koninkrijk: Viering Ridderzaal, 14.55 ? 16.00 uur, Ned.1, Journaal24 en nos.nl - NOS 200 jaar Koninkrijk: Koninkrijksconcert, 20.30 -21.50 uur. Ned.1 en nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl