NOS NieuwsAangepast

Koning feest op Curaçao

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de eerste dag van hun bezoek aan Curaçao afgesloten met een feest op het Brionplein in Willemstad. Vandaag gaat het koningspaar naar de oost- en westkant van het eiland.

Aan het eind van de dag vliegen koning en koningin naar Aruba, waar de reeks kennismakingsbezoeken woensdag en donderdag wordt besloten.

Eenheid

In Willemstad bedankte Willem-Alexander gisteren de bevolking in het Papiaments voor de warme ontvangst. Hij wees daarbij op de "eenheid én verscheidenheid" in het koninkrijk. "Onze kracht ligt dan ook niet in afzondering, maar in samenwerking", zei hij.

De koning zei dat hij onder de indruk was van "het enorme talent" van de Curaçaoënaars, niet alleen op cultureel gebied, maar ook in de sport. Hij noemde onder meer honkballer 'Coco' Balentien, en atleet Churandy Martina. Die laatste komt tegenwoordig voor Nederland uit, "maar blijft een Curaçaoënaar", zei de koning.

Premier Asjes van Curaçao had even daarvoor in zijn toespraak verwezen naar het regeerakkoord van het kabinet, waarin "een constructieve relatie met Nederland" als goed voornemen staat. Maar wel gebaseerd op gelijkwaardigheid, zei hij.

Slavernij

Vandaag gaan koning en koningin naar de buitengebieden van het eiland. Ze bezoeken onder meer vissers op Westpunt en dorpjes in Banda'riba, het oostelijk deel van het eiland. Ook is er aandacht voor het slavernijverleden van Curaçao. Het paar bezoekt het kleine museum Tula, waar de slavenopstand van 1795 wordt herdacht.

Het bezoek aan Curaçao wordt afgesloten in Fort Amsterdam met een receptie bij gouverneur Lucille George-Wout.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl