NOS NieuwsAangepast

Arrestaties tijdens Ruslandbezoek

Bij het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou zijn twee demonstranten gearresteerd.

De twee riepen leuzen en gooiden een tomaat toen het koninklijk paar naar de ingang van het conservatorium liep. Volgens omstanders riepen de demonstranten: "Het bloed van Dolmatov kleeft aan jullie handen".

Ander Rusland

De tomaat miste doel en de koning en de koningin konden gewoon doorlopen. De demonstranten werden vrijwel direct door agenten tegen de grond gewerkt en afgevoerd.

De actie is opgeëist door de niet geregistreerde partij "Ander Rusland". Die wilde aandacht vragen voor de nalatigheid van de Nederlandse regering, die tot de dood van hun partijgenoot Alexandr Dolmatov zou hebben geleid.

Asiel

Dolmatov zocht asiel in Nederland. Hij stierf in januari in een Nederlandse cel, waar hij zijn uitzetting naar Rusland moest afwachten.

Minister Teeven erkende later dat er geen aanleiding was geweest om hem op te sluiten en dat de zorg die Dolmatov kreeg onvoldoende was geweest.

Het koninklijk paar bezocht het conservatorium voor een optreden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het concert was de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar. Het koningspaar is inmiddels weer onderweg naar huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl