NOS NieuwsAangepast

"Kritiek huwelijk raakte Friso diep"

De hele gang van zaken rond zijn huwelijk met Mabel heeft prins Friso diep geraakt. Dat zegt Barbara Martens, een goede vriendin van prins Friso. Martens zegt dit in een portret van Friso dat de NOS vandaag heeft uitgezonden rondom de herdenkingsdienst over de prins. Het is voor het eerst dat iemand van zo dichtbij zich hierover in het openbaar uitspreekt.

Eind 2003 ontstond er ophef over het voorgenomen huwelijk tussen prins Friso en Mabel door onduidelijkheid over het verleden van Mabel met crimineel Klaas Bruinsma. Het kabinet-Balkenende oordeelde dat Friso en Mabel de regering onvolledig en onjuist hadden geïnformeerd.

Oud-premier Balkenende wil geen commentaar geven op de opmerkingen van Martens.

Gekrenkt

Onder de politieke druk besloten Friso en Mabel om zonder toestemming te trouwen. Friso verloor daarmee zijn recht op de troon. Volgens Martens was Friso gekrenkt omdat alles waarvoor hij stond; integriteit, eerlijkheid, rechtvaardigheid, in twijfel werd getrokken.

Volgens haar werden Friso en Mabel omgeven door mensen die andere waarden als prioriteit hadden. "En dat waren volgens mij dingen als ego, als status, als verankeren van een positie". In het programma wordt niet duidelijk op wie Martens precies doelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl