NOS NieuwsAangepast

Eerste gasten bij herdenking Friso

De bijeenkomst begon om 14.30 uur. De NOS laat in een extra programma om 17.00 uur op Nederland 1 en nos.nl beelden zien van de bijeenkomst.

Eerder deze week liet de Noorse kroonprins Haakon via de website van het Noorse Koninklijk Huis weten dat hij komt, net als zijn zus Märtha Louise. Hun vader koning Harald was bij de begrafenis van Friso. Hij was de peetvader van Friso.

Speciale band

Friso had een speciale band met Delft. In de kerk waar hij vandaag wordt herdacht, werd in 2004 zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit ingezegend door dominee Carel ter Linden. Ook heeft hij in Delft luchtvaart- en ruimtevaarttechniek gestudeerd.

Prins Friso overleed 12 augustus op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn skiongeluk in het Oostenrijkse Lech, in februari 2012. Hij werd begraven in Lage Vuursche, dicht bij kasteel Drakensteyn.

Extra uitzending

In de extra uitzending brengt de NOS ook een portret van prins Friso. Daarin komen vier vrienden van Friso aan het woord; Adam Anders, Lilian Gonçalves, Barbara Martens en Pieter Winsemius.

Programmamaker Mélinde Kassens sprak met hen onder meer over Friso als vader, vriend en collega. Ook zijn huwelijk met prinses Mabel komt aan de orde. De verhalen geven een beeld van de prins zoals hij was voor de mensen die hem goed kenden: integer, betrokken en met gevoel voor humor.

NOS Herdenking prins Friso, 17.00-17.50 uur, Ned.1 en nos.nl. Presentatie: Astrid Kersseboom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl