NOS NieuwsAangepast

Nieuwe euromunt gepresenteerd

In Den Haag is de nieuwe euromunt gepresenteerd met koning Willem-Alexander erop. Staatssecretaris Weekers onthulde de munt samen met Erwin Olaf, die het ontwerp maakte.

Olaf werd in april gekozen uit twaalf kunstenaars die een ontwerp hadden ingestuurd. Het hoofd van de koning is niet plat, maar gevormd met reliëf.

Het idee voor het ontwerp kreeg Olaf toen hij op de fiets zat: "Ik zag een beeldhouwwerk en dacht: ik moet een iconisch beeld maken. Ik moet vanuit 3D denken, niet vanuit fotografie. Toen zijn we de foto gaan kneden, om er een derde dimensie aan toe te voegen."

Verkaveld landschap

Het is resultaat is een facettenportret van Willem-Alexander, een verwijzing naar het verkavelde Nederlandse landschap, waarin de "diversiteit bijeen wordt gehouden door onze vorst". Volgens Weekers "past dit ontwerp goed bij het modern koningschap".

Het is gebruikelijk de nieuwe vorst op munten een andere richting op te laten kijken dan zijn voorganger. Daarom kijkt Willem-Alexander nu naar rechts, terwijl Beatrix op haar munt naar links keek. Om "de relatie moeder-zoon te benadrukken" zijn de verticale lijnen behouden die op de Beatrix-munt stonden.

Jubileummunten

De munten met Willem-Alexander zijn nog niet in omloop. Begin volgend jaar worden de eerste geslagen.

De laatste Nederlandse koning die op een reguliere munt stond, was Willem III, die in 1890 overleed. Zijn nazaat Willem-Alexander sierde wel al verschillende jubileummunten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl