NOS NieuwsAangepast

Tentoonstelling Deens koningspaar

In Aarhus is een tentoonstelling geopend met werken van de Deense koningin Margrethe en haar man prins Henrik. Er zijn zo'n 150 stukken van het koningspaar te zien.

De koningin leverde vooral schilderijen, papierkunst en kleding, haar man maakte gedichten en beeldhouwwerken van steen en brons. Het gaat om zowel oudere als recentere stukken, die in tien thema's zijn opgesteld in het ARoS Kunstmuseum.

Pseudoniem

Margrethe werkte in het verleden onder het pseudoniem Ingahild Grathmer, een anagram van haar naam. Zo maakte ze in de jaren 70 afbeeldingen bij een vertaling van The Lord of the Rings. Henrik gebruikte de naam H.M. Vejerberg, de Deense versie van zijn Franse naam Monpezat.

De tentoonstelling is een initiatief van de curator van het museum, Jens Erik Sorensen. Hij noemt het dapper dat de twee hun kunst aan het publiek durven te tonen. "Het wordt tentoongesteld in een internationaal kunstmuseum. Er zullen zeker kritieken komen."

Amateur

In een interview temperde Margrethe de verwachtingen alvast; ze noemt zichzelf een enthousiast amateur. "Ik neem het zeer serieus, voor zover mijn talenten het toelaten - en dat is misschien niet ver genoeg. Maar ik denk veel na over het werk en haal er ook veel plezier uit. Ik ben er gek op mezelf te kunnen uitdrukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl