NOS NieuwsAangepast

Regentschap koninkrijk geregeld

Koningin Máxima wordt regentes, mocht prinses Amalia haar vader koning Willem-Alexander moeten opvolgen voordat zij 18 jaar is. Amalia is nu 9.

Als koningin Máxima onverhoopt niet in staat is het regentschap te vervullen, dan wordt prins Constantijn regent. Dat heeft de regering per Koninklijke boodschap voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer.

Prins Claus

De kwestie van een eventueel regentschap heeft jarenlang niet gespeeld omdat Willem-Alexander in 1985 meerderjarig werd. Tot die tijd was prins Claus aangewezen als eventuele regent. Nu de eerste opvolger in lijn pas 9 is, moet er weer een regentschap worden geregeld.

De laatste koningin-regentes was Emma, de tweede echtgenote van koning Willem III. Zij was dat van de laatste levensdagen van haar man in 1890, die niet meer in staat was te regeren, tot 1898. In dat jaar werd haar dochter Wilhelmina 18 jaar.

Raad van toezicht

Juliana was in 1947 en 1948 enige tijd prinses-regentes. Zij nam toen de taken voor haar moeder Wilhelmina waar, die in verband met haar gezondheid haar taken enige tijd had neergelegd.

Bij een overlijden van de koning heeft Máxima het ouderlijk gezag over haar minderjarige dochters, daarin bijgestaan door een raad van toezicht. De regeling is opgesteld naar het voorbeeld van de regelingen uit 1981 en is goedgekeurd door de Raad van State.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl