NOS NieuwsAangepast

Troonrede: sneller en moderner

De eerste Troonrede van Willem-Alexander is goed ontvangen. Hij werd uiteraard vergeleken met zijn moeder, die sinds 1980 de Troonrede heeft uitgesproken.

De koning koos een andere stijl dan zijn moeder. Hij sprak minder gedragen. Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, vond Willem-Alexanders uitspraak "moderner" dan die van Beatrix.

2200 woorden

Het opvallendst was zijn tempo. De koning las zijn Troonrede sneller voor dan koningin Beatrix dat altijd deed. In 17 minuten sprak hij 2200 woorden uit. Publiciste Wouke van Scherrenburg schreef op Twitter: "Het heeft wel wat, zo'n koning met verwaaid haar die door de Troonrede racet."

Tablet

Net als zijn moeder las Willem-Alexander de Troonrede van papier. Eerder las hij een enkele keer toespraken van een tablet, maar daarvoor koos hij vandaag niet.

Hij begon de Troonrede met een persoonlijke noot; een dankwoord aan zijn moeder, die nog altijd een inspiratiebron is voor hem. Toen hij over zijn broer Friso sprak, waren de koning en koningin duidelijk geëmotioneerd.

De koning droeg een jacquet, met daarop een draaginsigne van de Militaire Willems-Orde. Koningin Máxima droeg een gouden jurk van Jan Taminiau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl