NOS NieuwsAangepast

Troon staat klaar voor Prinsjesdag

In de Ridderzaal in Den Haag is bijna alles klaar voor Prinsjesdag, aanstaande dinsdag. Het publiek kon vandaag, ter ere van Monumentendag, alvast een kijkje nemen bij de troon van Willem-Alexander.

Op de troon is voor het eerst in dertig jaar een ander monogram te zien: de B van Beatrix heeft plaatsgemaakt voor een gestileerde W-A van de nieuwe koning.

Prins Claus

Verder staan er voor het eerst sinds de dood van prins Claus weer twee zetels op het podium. Koningin Máxima zal dinsdag naast haar echtgenoot zitten, net zoals Claus en Bernhard dat in het verleden deden. Het is voor het eerst dat een Nederlandse koning bij het voorlezen van de Troonrede wordt vergezeld door zijn vrouw.

Naast het koningspaar zal het koninklijke gezelschap verder bestaan uit prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien. Daarmee is de groep het kleinst sinds 1964, toen alleen koningin Juliana, prins Bernhard en hun kinderen Beatrix en Margriet aanwezig waren.

Kleiner gezelschap

Omdat er gekozen is voor een kleiner gezelschap, zijn prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven er niet meer bij, hoewel ze nog wel onderdeel uitmaken van het Koninklijk Huis. Voor Margriet is het de eerste keer sinds 1961 dat ze afwezig is.

Op het Binnenhof werd vandaag nog geoefend door de cavalerie. Met een span paarden werd het binnenrijden en stoppen voor de Ridderzaal geoefend. Hiervoor werd niet de Gouden Koets gebruikt, maar een zwarte, lege Gala Berline koets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl