NOS NieuwsAangepast

Grootste windpark van NL geopend

Prinses Beatrix heeft in Zeewolde het grootste windmolenpark op het Nederlandse vasteland geopend. Het Prinses Alexia windmolenpark bestaat uit 36 molens, die jaarlijks de elektriciteit opwekken voor 88.000 huishoudens.

De aanleg van het windmolenpark begon op initiatief van een biologische boer. Hij kreeg geen vergunning voor de bouw van een windmolen. Agrariërs in de omgeving liepen tegen hetzelfde probleem aan. Toen de boeren hun krachten bundelden en de hele omgeving bij het plan betrokken, kwam de vergunning er uiteindelijk wel.

Aandeelhouders

Nu zijn 64 agrarische gezinnen aandeelhouder van het park. Ook boeren die zelf geen windmolen op hun land hebben, profiteren mee.

De boeren en lokale politici ontwikkelden de plannen zonder dat er een energiebedrijf bij betrokken was. Omdat ze het financiële risico voor de aanleg van het park niet wilden lopen, hebben ze energiebedrijf NUON gevraagd om het park aan te leggen.

Het Prinses Alexia windmolenpark blijft niet lang het grootste park op het vasteland. In 2015 wordt dat het windpark Noordoostpolder bij Urk. Dat bestaat uit 86 windmolens, die de elektriciteit opwekken voor 400.000 huishoudens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl