NOS NieuwsAangepast

Tv-serie 'Albert II' matig ontvangen

De Belgische tv-serie 'Albert II' over de pas afgetreden koning is matig ontvangen. De eerste aflevering werd zondagavond uitgezonden.

Voor de Belgen was het de eerste keer dat hun koningshuis onderwerp was van een tv-drama.

De eerste aflevering ging over de dood van koning Boudewijn en de teleurstelling van prins Filip als zijn vader Albert toch de troon voor zichzelf opeist, terwijl Filip meende zijn oom te zullen opvolgen. In de serie komen ook de buitenechtelijke dochter van Albert, de affaire-Dutroux en de moeizame kabinetsformaties voorbij.

Stripfiguren

De krant De Standaard vindt de serie "een groteske parade van valse noten en neuzen", met ongeloofwaardige dialogen. De prinsen Laurent en Filip zouden als "stripfiguren" worden neergezet: "Filip een gefrustreerde dwaas, Laurent een eendimensionale clown".

Ook royalty-watcher Flip Feyten van actualiteitenprogramma 'De Zevende Dag' vindt de portretten van de prinsen "op het randje". "Laurent is in werkelijkheid al haast een karikatuur, daar moet je het in een serie niet te dik opleggen."

Enthousiaster is men over Lucas Van den Eynde, die koning Albert speelt. "Hij heeft heel goed naar koning Albert gekeken, denk ik", schrijft Feyten. "In subtiele gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen herken je Alberts onzekerheid, zijn aarzelingen, zijn manier van lachen." Ook De Standaard is lovender over Van den Eynde en schrijft dat hij een warme Albert II neerzet.

Shakespeariaans

De Standaard betreurt dat de makers van de serie geen "koningsdrama met shakespeariaanse allures" hebben gemaakt, maar een "platte soap" met dialogen "die zo waren weggelopen uit 'The Bold and the Beautiful'". Dat de serie bovendien Vlaams-gesproken is, terwijl de voertaal aan het hof Frans is, noemt de krant "ironisch".

Pascale Mertens van het VRT-Journaal benadrukt dat de tv-serie vooral fictie is. "Geen inbreng van binnenuit, geen insider die heeft geïnspireerd, gecorrigeerd, de dialogen naverteld, de gebruiken uitgelegd. Maar wie weet, de tijd is net veranderd. Komt er ooit 'een fictiereeks binnen historische krijtlijnen' over Filip, dan wil het paleis misschien wel wat achtergrond geven."

In Nederland zijn er al meerdere tv-reeksen uitgezonden over het koningshuis, zoals de VPRO-series 'Beatrix, Oranje onder vuur' en 'Bernhard, schavuit van Oranje', 'Wilhelmina' van de NCRV en 'Juliana' van de EO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl