NOS NieuwsAangepast

"Eurlings in IOC na druk prins"

Koning Willem-Alexander heeft zich er sterk voor gemaakt dat Camiel Eurlings en niet André Bolhuis hem zou opvolgen als het Nederlandse lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Dat schrijft NRC Handelsblad in een reconstructie. De krant beschikt over een brief waarin Willem-Alexander en IOC-erelid Hein Verbruggen laten blijken dat ze NOC*NSF voorzitter Bolhuis niet geschikt vonden voor het IOC.

Eigen kandidatuur

De toenmalige prins en Verbruggen zochten sinds 2010 een opvolger voor Willem-Alexander bij het IOC. Ze wilden iemand die beschikbaar was voor een langere periode en de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland zou kunnen halen. De nu 66-jarige Bolhuis vonden ze niet geschikt. Ze vonden hem onder meer te oud. IOC-leden moeten terugtreden als ze 70 zijn.

Bolhuis maakte zich echter sterk voor zijn eigen kandidatuur en kreeg daarvoor steun vanuit het NOC*NSF, waarvan hij voorzitter was.

Steun

Willem-Alexander en Verbruggen stelden in juni 2011 in een brief aan de sportkoepel dat Bolhuis op basis van zijn cv wel geschikt was, maar dat ook andere factoren moesten worden meegewogen. Volgens hen moet de kandidaat jong zijn en affiniteit hebben met zowel de publieke als de private sector. De kandidaat zou "de tijd moeten krijgen om stapsgewijs een loopbaan binnen het IOC te kunnen opbouwen, zodat tegen de tijd dat een olympische kandidatuur zou gaan spelen, hij/zij een stevige positie heeft binnen de organisatie".

De brief en een daaropvolgend gesprek met het NOC*NSF-bestuur leidden er echter niet toe dat Bolhuis zich terugtrok of zijn steun verloor binnen het NOC*NSF.

Onder druk

Eurlings kwam eind 2011 voor het eerst in beeld toen hij Ivo Opstelten opvolgde als voorzitter van Olympisch Vuur, de organisatie die de Spelen naar Nederland moest halen. De organisatie werd bij de formatie van het huidige kabinet echter opgeheven. Bolhuis en leden van zijn NOS*NSF-bestuur zagen daarin bewijs dat Eurlings niet geschikt was als IOC-kandidaat.

De prins en Verbruggen zetten daarna juist hun voorkeur voor Eurlings door. Eurlings zei dat hij niet wilde, omdat hij topman van KLM zou worden. Maar samen met IOC-baas Rogge en president-commissaris Storm van KLM zetten ze Eurlings onder druk het toch te doen. Ze lieten Eurlings weten dat Nederland zijn IOC-zetel zou kwijtraken als Eurlings de zetel niet wilde.

Verzekering

Eurlings stemde daarna alsnog in op voorwaarde dat hij tegelijk KLM-topman mocht worden. Nadat hij die verzekering gekregen had, droeg Willem-Alexander hem voor bij het IOC. Op 1 juli werd die kandidatuur publiekelijk bekendgemaakt.

In een reactie gaat de Rijksvoorlichtingsdienst niet in op de inhoud van de brief waaruit NRC Handelsblad citeert. De RVD wijst erop dat deze valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Verder stelt de RVD dat de Nederlandse IOC-leden Eurlings dit jaar hebben voorgedragen als kandidaat. "Inzet hierbij was om opnieuw een Nederlander in het IOC te laten benoemen, bij voorkeur iemand die voor een langere periode beschikbaar is voor het IOC."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl