Premier Rutte terug van vakantie

Bloemen in Nieuwe Kerk op sluitsteen grafkelder»
Bloemen in Nieuwe Kerk op sluitsteen grafkelder Jeroen Wollaars

Premier Rutte komt vandaag vervroegd terug van vakantie in verband met het overlijden van prins Friso. Gisteren betuigde Rutte al zijn medeleven vanaf zijn vakantie-adres in het buitenland. Hij noemde het heengaan van de prins intens verdrietig.

Delft

Het is nog niet bekend waar en wanneer Friso wordt begraven. Mogelijk komt daar vandaag duidelijkheid over. Als mogelijke locatie voor de uitvaart wordt de Oude Kerk in Delft genoemd. Daar trouwden Friso en zijn vrouw Mabel in 2004. De Nieuwe Kerk, waar de grafkelder is van de koninklijke familie, wordt op dit moment gerestaureerd.

Voor de uitvaart wordt Friso vermoedelijk een aantal dagen opgebaard in een rouwkamer op Huis ten Bosch of op Paleis Noordeinde.

Huis ten Bosch

Friso overleed gistermorgen op Huis ten Bosch aan de gevolgen van een hersenbeschadiging. Die liep hij op bij het ski-ongeluk in februari vorig jaar.

Koning Willem-Alexander kwam met zijn gezin gisteravond aan op Huis ten Bosch. Hij had na het toch nog onverwachte overlijden van zijn broer zijn vakantie in Griekenland afgebroken. Mabel en prinses Beatrix waren al de hele dag op Huis ten Bosch.

Condoleances

Het online condoleanceregister voor de prins was rond 03.00 uur door bijna 13.000 mensen getekend. Ook op de website van het Koninklijk Huis staat een register. Een selectie van 150 condoleances is gepubliceerd.

Deel deze pagina

Video

Premier Rutte komt vandaag vervroegd terug van zijn vakantie in verband met het overlijden van prins Friso.... Gisteren betuigde hij al zijn medeleven vanaf zijn vakantieadres in het buitenland.Mogelijk wordt er vandaag al meer duidelijk over de uitvaart van de prins. De premier en de koninklijke familie zullen daarover overleggen.

 • Premier Rutte vervroegd terug van vakantie

  Premier Rutte komt vandaag vervroegd terug van zijn vakantie in verband met het overlijden van prins Friso.... Gisteren betuigde hij al zijn medeleven vanaf zijn vakantieadres in het buitenland.Mogelijk wordt er vandaag al meer duidelijk over de uitvaart van de prins. De premier en de koninklijke familie zullen daarover overleggen.

 • Prins Friso (1968-2013)

  Prins Friso was op het eerste gezicht heel serieus. Maar ook sportief. In het openbaar zag je hem nauwelijks.... En dat vond hij prima. Hij wilde het liefst de schijnwerpers ontlopen, maar kon dat niet altijd voorkomen.

 • Koninklijk paar en kinderen arriveren bij Paleis Huis ten Bosch

  Beelden waarop te zien is dat het koninklijk paar en hun kinderen bij het paleis aankomen.

 • Prinses Beatrix en familie samen in Huis ten Bosch

  In Den Haag bij Paleis Huis ten Bosch heeft de familie van Friso zich verzameld. Zeker is dat prinses Beatrix... aanwezig is, net als Mabel en prins Constantijn.

 • "Dood Friso is een bevrijding"

  Verslaggever Jeroen Wollaars bij Paleis Huis ten Bosch. Verschillende familieleden zijn bij het paleis... aangekomen. Ook hebben enkele tientallen belangstellenden bloemen of kaartjes gebracht. Verder is het vrij rustig bij het paleis.

 • Aankondiging overlijden prins Friso

  In het journaal van 15.00 uur maakte Jeroen Tjepkema bekend dat prins Friso is overleden.

 • Reacties op overlijden prins Friso

  Mensen reageren op het overlijden van prins Friso.

Audio

 • "Friso heeft zelf nu rust, geef de familie nu ook rust" Prins Friso woonde jaren in Delft, en wordt er misschien ook wel begraven. Verslaggever Mattijs van der Wiel in Delft.
 • Kysia Hekster: uitvaart zal zekere mate van openbaarheid hebben Prins Friso woonde jaren in Delft, en wordt er misschien ook wel begraven. Koninklijk Huis Verslaggever Kysia Hekster.
 • "Friso was niet zo toegankelijk, maar had belangrijke rol binnen familie" Nu prins Friso is overleden is het voor veel Nederlanders de vraag wie hij eigenlijk was. Hij stond toch vooral bekend als de... stille prins. U hoort koningshuis-deskundige Bearn Bilker.
 • Matthijs van de Wiel: uitvaart mogelijk in Nieuwe Kerk Delft 'Intens verdrietig'. 'Toch nog verrast'. Een greep uit de krantenkoppen van vanmorgen, de dag na het overlijden van prins Friso.... Verslaggever Mattijs van de Wiel in Delft.
 • "Bijzetting Friso in Delft meest logisch" De vraag dringt zich nu op, wat voor een begrafenis prins Friso zal krijgen. Friso is immers geen lid meer van het Koninklijk Huis.... Een gesprek daarover met een deskundige op het gebied van Koninklijke Begrafenissen, Cees van Raak.
 • Prins Friso (1968-2013) Prins Friso was op het eerste gezicht heel serieus, maar ook sportief. In het openbaar zag je hem nauwelijks. En dat vond hij... prima. Hij wilde het liefst de schijnwerpers ontlopen, maar kon dat niet altijd voorkomen.

Video en Audio

Meer video en audio