NOS NieuwsAangepast

Koning Filip wil zijn volk dienen

Koning Filip, de nieuwe koning van België, heeft in zijn toespraak na zijn eedaflegging zijn vader bedankt. "Sereen, waardig en met grote toewijding hebt u het Belgische volk op moeilijke en ook gelukkige momenten begeleid."

Hij noemde Albert een "toegankelijke koning met een warm en diep menselijk gelaat" en een "luisterend" en "geëngageerd" staatshoofd.

Hij richtte zich ook tot zijn vrouw, koningin Mathilde, en bedankt haar voor haar steun. "Je hebt een aangeboren zin voor menselijk contact", aldus Filip.

De koning zei verder samen met zijn gezin vol vertrouwen te beginnen aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven en dat van het land.

Verscheidenheid

Filip zei verder zich ten dienste te willen stellen van alle Belgen. Hij meent dat de rijkdom van België er mede uit bestaat dat het land van de verscheidenheid een sterkte maakt.

"De jongste staatshervorming draagt belangrijke bevoegdheden over aan de deelstaten. Hierdoor komt de beslissingsmacht dichter bij de burgers te liggen en zullen we de uitdagingen van de toekomst beter aankunnen."

De koning ging ook in op de crisis die vele Belgen treft. Hij riep iedereen op vol te houden."Elk van ons bezit een onvermoed potentieel dat tot ontplooiing kan komen. Daar ben ik rotsvast van overtuigd."

Ook vindt Filip dat het Europese project mensen hoop en vertrouwen moet schenken. "Het Europa dat wij willen moet groei en solidariteit tot stand brengen."

Saluutschoten

"Laten wij samen ons land nieuw enthousiasme geven. Leve België!", besloot Filip zijn toespraak, die hij afwisselend in het Nederlands, Frans en Duits hield.

Na afloop van de beëdiging werden 101 saluutschoten afgevuurd.

Balkonscène

Na een korte rijtoer naar het paleis verschenen koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen op het balkon. Ze werden toegejuicht door een enthousiaste menigte en er klonk "Vive le roi!". Ook koning Albert, koningin Paola, koningin Fabiola, prinses Astrid en prins Laurent verschenen op het balkon.

Rond 16.00 uur inspecteert koning Filip de burgerlijke en militaire troepen voorafgaand aan het defilé dat elk jaar plaatsvindt op 21 juli. De nieuwe koning neemt samen met koning Albert het defilé af om 17.00 uur op het Paleizenplein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl