NOS NieuwsAangepast

Koning Albert sluit afscheidstoer af

Koning Albert en koningin Paola van België hebben hun afscheidstournee afgesloten in het Franstalige Luik. Zondag is de troonswisseling; prins Filip neemt het stokje dan over van zijn 79-jarige vader.

Het koningspaar bezocht eerder Gent en Eupen, de twee andere taalgebieden van België. De rondgang stond al gepland om te vieren dat Albert 20 jaar op de troon zit, maar is nu ook een afscheidstournee geworden.

Populairder

In Luik stond een bezoek aan het gerenoveerde operagebouw op het programma. Daarna was er een ontmoeting met de inwoners van Luik. Er waren zo'n 5000 belangstellenden op het bezoek van Albert en Paola afgekomen. Ze riepen "Vive le roi!" en "Vive la reine". Aansluitend was er een receptie op het stadhuis van Luik.

Albert is in Wallonië een stuk populairder dan in Vlaanderen. In Gent werd hij getrakteerd op leuzen van voorstanders van Vlaamse onafhankelijkheid.

Eedaflegging

In Brussel worden zondag 500.000 mensen verwacht voor de eedaflegging van de nieuwe koning. Er is een ceremonie in het parlement en een groot militair defilé.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl