NOS NieuwsAangepast

Koning bedankt alle provincies

Koning Willem-Alexander heeft in Den Haag aan het einde van het bezoek aan de provincie Zuid-Holland alle provincies bedankt voor het warme welkom dat hij en koningin Máxima in de afgelopen weken hebben gekregen. "Heel hartelijk dank voor alle ondersteuning die we van u allemaal hebben gekregen in het hele land", zei de koning tijdens een korte toespraak.

Na afloop werd een bannier onthuld met een verwijzing naar de viering van 200 jaar Koninkrijk, die in november start in Scheveningen. Daarmee kwam een einde aan de kennismakingsbezoeken aan de 12 provincies in Nederland die het koningspaar sinds 28 mei in zes dagen heeft afgelegd. In november brengt het paar nog een bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Chinatown

Den Haag was vanmiddag de laatste stop in Zuid-Holland. De koning en koningin maakten een rondrit in een oldtimer door Chinatown. Onderweg zagen ze Chinees vuurwerk, een drakendans en demonstraties van Tai Chi en Kung Fu. De rit eindigde op het Spuiplein waar 50 schoolkinderen een lied zongen onder begeleiding van het Residentieorkest en het jeugdorkest The Residence.

Kort daarvoor had het paar een vaartochtje gemaakt langs een culinair en muzikaal evenement op de Bierkade en het Groenewegje.

Het weer zat vandaag, in tegenstelling tot de eerdere provinciebezoeken, niet mee. In Hellevoetsluis, waar het paar vanmiddag het bezoek aan Zuid-Holland begon, hadden duizenden mensen regen en wind getrotseerd om het paar toe te juichen. De koning en koningin voeren in mijnenveger MS Bernisse langs de Koningskade, die ter gelegenheid van de inhuldiging van de koning deze naam heeft gekregen.

Fotoboek

In Zoetermeer, de tweede halte vanmiddag, was het droog maar waaide het nog flink. De aankomst rond 16.30 uur op het Oostwaarts was 10 minuten later dan gepland, omdat het koninklijk gezelschap moest omrijden vanwege een file op de A13.

Het paar maakte een wandeling van het Stadhuisplein naar de Markt en schudde onderweg onvermoeibaar weer honderden handen. Dertig jongeren gaven op iPads een impressie van Zoetermeer. De stad presenteerde zich verder als sport- en leisurestad, met sporten als curling en kunstschaatsen (SilverDome), klimmen (Ayersrock), golf (Burggolf), raften en kajakken (Dutch Water Dreams) en skiën (SnowWorld).

Bij de finale act mocht het paar plaatsnemen op de koninklijke sofa. Musicalster René van Kooten zong daar een lied over een onmogelijke droom, uit de musical 'De man van La Mancha'.

Bij het afscheid gaf burgemeester Charlie Aptroot het paar een fotoboek van het net afgelegde bezoek aan Zoetermeer cadeau. De stad wil daarmee laten zien dat het ook op ict-gebied een belangrijke rol vervult.

De NOS doet vanavond verslag van het koninklijk bezoek aan Zeeland en Zuid-Holland, om 19.30 uur op Ned.1 en nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl