NOS NieuwsAangepast

Koningspaar ziet Zeeuwse tradities

In Zeeland hebben koning Willem-Alexander en koningin Maxima hun provinciebezoek aan Zeeland afgesloten in Zierikzee. Op de zesde en laatste dag van de provinciebezoeken had het koningspaar voor het eerst regen.

Dat leek het publiek niet te deren, want in Middelburg, Goes en Zierikzee was een enthousiaste menigte op de been om het koningspaar te begroeten. De koning en koningin namen ruim de gelegenheid zo veel mogelijk mensen de hand te schudden.

Oranje fietsbellen

Zeeland bracht het koningspaar een programma met veel Zeeuwse traditie. De dag begon in Middelburg, waar het paar drie jaar geleden nog Koninginnedag vierde met de koninklijke familie. Daar bekeken Willem-Alexander en Maxima Zeeuwse ambachten en het ringsteken op Zeeuwse paarden.

Op het Damplein zag het koninklijk paar oude Zeeuwse producten in een moderne uitvoering. Zo was er een Veers kapje met de afbeelding van Máxima erop. Het paar kreeg drie oranje fietsbellen in de vorm van een Zeeuwse knop mee voor de prinsesjes. Basisschoolleerlingen zongen het Middelburglied, voordat het paar per bus naar Goes vertrok.

Op de Grote Markt maakte het paar een rondje langs kraampjes met Zeeuwse producten en specialiteiten, waaronder Zeeuws Boerenland Bier en Ticho Chocolade. Ook bewonderde het paar traditionele Zeeuwse klederdracht en een moderne variant daarvan, met kettingen van mosselen en garnalen. Op het podium zong Josie Kneepkens het lied 'Ride For The Roses'. Het koninklijk paar nam afscheid van Goes op het bordes van het stadhuis.

Zeekraal

In Zierikzee was 'water' het thema van het bezoek. Duikers en surfers lieten in speciale waterbakken zien dat Zeeland veel te bieden heeft voor watersporters. Het koninklijk paar mocht ook in Zierikzee proeven van Zeeuwse specialiteiten. De koning nam onder andere een hapje van de knapperige groente zeekraal en beoordeelde die als 'lekker pittig'.

Geschiedenis speelde ook een rol tijdens het bezoek aan Zierikzee. Het koningspaar werd bij de Noordhavenpoort ontvangen door 'Koning Willem I', die het paar de route wees langs historische taferelen.

Het koningspaar ontmoet op de Brouwersdam bijzondere inwoners uit Zeeland en Zuid-Holland, de provincie die vanmiddag als laatste van alle provinciebezoeken op het programma staat.

Rond 14.50 uur is het paar in Hellevoetsluis. Het bezoek aan Zoetermeer en Den Haag kunt u vanaf 16.00 uur rechtstreeks volgen via Journaal 24 (Beeld Omroep West).

Vanavond zendt de NOS een verslag uit van het koninklijk bezoek aan Zeeland en Zuid-Holland, om 19.30 uur op Ned. 1 en nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl