NOS NieuwsAangepast

Koning in uniform op Marinedagen

Koning Willem-Alexander draagt tijdens de Saamhorigheidsdag van de marine vandaag in Den Helder voor het eerst zijn nieuwe ceremoniële uniform.

De koning is aanwezig op de eerste van de vier Marinedagen, die de tegelijkertijd met Sail Den Helder plaatsvinden. De marine herdenkt daar haar 525-jarig bestaan met een reünie waar tienduizenden (oud-)personeelsleden worden verwacht.

De koning vaart met de historische klipper 'Stad Amsterdam' langs tientallen zeilschepen en heeft later vandaag een reünie met zijn oud-collega's van de marine, waar hij tussen 1985 en 1987 zijn dienstplicht vervulde.

Eervol ontslag

Voor zijn inhuldiging bekleedde Willem-Alexander verschillende militaire rangen en droeg hij een legeruniform met rangonderscheidingstekens. De Grondwet verbiedt deelname van militairen aan de regering, waarvan de koning deel uitmaakt. Op 30 april werd hem dan ook eervol ontslag verleend.

Eerder zei de koning trots te zijn op defensie en graag gebruik te willen maken van het recht een uniform te dragen "om onze sterke band te onderstrepen. Als koning zal ik mijn waardering voor defensie onverminderd blijven tonen".

Op zijn nieuwe ceremoniële uniform zijn de militaire onderscheidingstekens vervangen door het koninklijk distinctief, een embleem met symbolen van de koninklijke macht en waardigheid. Het distinctief bestaat uit het rijkszwaard, de rijksappel en de scepter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl