NOS NieuwsAangepast

Overijssel zwaait koningspaar uit

Het provinciebezoek van het koninklijk paar aan Overijssel is afgesloten in Goor met het lokale volkslied ´Goors Victorie´, dat werd gezongen door een kinderkoor. Het paar, dat zelf op het podium meezong, gaf vervolgens met een druk op een knop het startsein voor de viering van 750 jaar stadsrechten.

In een tent kregen de koning en koningin eerst diverse muzikale optredens te zien, onder andere van blokfluitiste Ellen Peters en jeugdbigband Big Bang. Beide waren finalist bij het Prinses Christina Concours.

Bij aankomst in Goor (gemeente Hof van Twente) mocht het koningspaar de nieuwe zonneauto van het Solar Team Twente onthullen. Twentse studenten willen met deze auto meedoen aan de World Solar Challenge. Tijdens deze race doorkruisen zonneauto's van 50 deelnemers uit de hele wereld de Australische woestijn over een afstand van 3000 kilometer.

Willem-Alexander en Maxima liepen vervolgens door een haag van 1200 schoolkinderen die een bewerkte versie van het lied 'Zo bijzonder' van Kinderen voor Kinderen zongen. Onderweg kwam het paar langs een aantal taferelen die historische gebeurtenissen verbeeldden uit Goor.

High five

Het bezoek aan de provincie Overijssel begon rond 14.00 uur in ´s-Heerenbroek (gemeente Kampen), dat dit jaar het 650-jarig bestaan viert. Het is het kleinste dorpje dat het koningspaar tijdens hun tournee langs de provincies bezoekt. Willem-Alexander gaf een stel kinderen dat een erehaag vormde voor het koninklijk paar een high five.

De koning en koningin maakten vervolgens een informeel rondje langs de festiviteiten die het dorp heeft georganiseerd ter ere van het jubileum. Bijna het hele dorp van ruim 600 inwoners was uitgelopen om het koningspaar te zien. In hun aanwezigheid werd een kunstwerk onthuld dat een impressie van het dorp verbeeldt.

Het koninklijk paar werd bij het provinciehuis in Zwolle enthousiast onthaald door een menigte die ´Oranje boven´ inzette op het moment dat het paar uit de auto stapte. Net als bij eerdere bezoeken werd er luidkeels 'Máxima!' geroepen.

In het provinciehuis was het paar aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Kroonappels van het Oranje Fonds, waar de 60 mooiste sociale initiatieven van Nederland worden gepresenteerd.

Tango

Het Britten Jeugdorkest speelde een Argentijnse tango van Piazzolla voor Willem-Alexander en Máxima. In een tent was er een korte ontmoeting met de elf burgemeesters uit de regio IJsselland. De Nijverdalse rapband De Pioniers, winnaar van de popprijs Overijssel 2013, sloot het bezoek van drie kwartier af met een kort optreden.

Vrijdag gaan Willem-Alexander en Máxima naar Zeeland en Zuid-Holland op de laatste dag van hun provinciebezoeken.

Vanavond doet de NOS verslag van het koninklijk bezoek aan Flevoland en Overijssel om 19.30 uur op Nederland 1 en nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl