NOS NieuwsAangepast

Koningspaar ontvangen in Flevoland

Het koninklijk paar heeft het provinciebezoek aan Flevoland afgesloten met een lunch in Ens, met honderd bijzondere inwoners uit de provincies Flevoland en Overijssel. Het paar gaat vanmiddag naar Overijssel voor korte bezoeken aan de plaatsen 's Heerenbroek, Zwolle en Goor.

In Flevoland bleef het droog, toen de koning en koningin Almere, Lelystad en Emmeloord bezochten. Opnieuw waren duizenden mensen op de been om het koningspaar even te zien en soms ook de hand te schudden.

Drie keer werd het koningspaar toegezongen door kinderkoren. Almere zwaaide het koningspaar uit met het Almerelied. Bij de tweede stop in Lelystad luisterde het koninklijk paar naar het lied Polderkind. "Flevoland is echt van mij, want hier ben ik geboren, ik voel me als een vis zo vrij", zongen de kinderen terwijl ze zwaaiden met linten in de kleuren van de provincievlag: groen, geel en blauw. In Emmeloord werd het paar welkom geheten met een lied van schoolkinderen.

Groen en innovatief

In Almere werd het paar vanochtend om 09.00 uur ontvangen op een groene loper op de Esplanade door de commissaris van de koning Verbeek en burgemeester Jorritsma. Almere presenteerde zich aan het koningspaar als een jonge, groene en innovatieve stad. Het paar bezocht het paviljoen Growing Green Cities, waar scholieren van het Groenhorst College vertelden hoe de Floriade in 2022 in Almere er uit gaat zien. Ze bekeken ook een fitnessles voor ouderen, die via nieuwe technieken mee kunnen doen vanuit hun huiskamer.

'Ruimte voor talent' was in Lelystad het thema van het bezoek. Willem-Alexander en Máxima bekeken een optreden van de band Old Skool, een dans door Turkse jongeren in klederdracht en een bijzonder straatschilderij.

Perenboom

In Emmeloord stond Eerlijk Eten centraal, met een bezoek aan een streekmarkt waar het koningspaar verschillende streekproducten zoals kersen, aarbeien en groenten bekeek en proefde. Onderdeel van de markt was een theatrale voorstelling rond de aardappel, een belangrijk exportproduct. Het koningspaar kreeg kisten met aardappelen en aardbeien mee naar huis, evenals vruchtensappen en perenlikeur. De perenboom die Maxima kreeg aangeboden blijft nog even achter, tot het paar verhuisd is naar Huis ten Bosch.

In de Beursstraat presenteerden de tien dorpen uit de Noordoostpolder zich aan het koningspaar en tot slot was er een demonstratie van freerunners.

Het bezoek aan Overijssel kunt vanaf 13.30 uur rechtstreeks volgen via nos.nl.

De NOS doet vanavond verslag van het koninklijk bezoek aan Flevoland en Overijssel, om 19.30 uur op Nederland 1 en nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl