NOS NieuwsAangepast

Koning naar Flevoland en Overijssel

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vandaag in Flevoland en Overijssel op de vijfde dag van hun tournee langs alle provincies.

Ondanks de voorspelde hitte staat het paar weer een intensief programma te wachten, dat zich grotendeels buiten afspeelt. De politie in Overijssel heeft mensen die de activiteiten willen bezoeken gewaarschuwd vanwege de warmte niet te lang op een plek te blijven staan en genoeg water mee te nemen. Op de locaties die het koningspaar bezoekt, worden extra EHBO-posten ingericht.

Rond 09.00 uur worden Willem-Alexander en Máxima ontvangen op de Esplanade in Almere. Hier staat het thema 'Growing Green City' centraal en krijgt het paar uitleg over innovatie, milieu en duurzaamheid, terwijl ze uitkijken over het terrein waar in 2022 de Floriade gehouden zal worden.

Flevoland

Almere presenteert zich ook als 'Smart Society' en laat zien hoe techniek ingezet kan worden om gezonder en veiliger te leven. Aan het einde van het half uur durende bezoek zingen schoolkinderen het Almerelied.

In Lelystad is het thema 'Ruimte voor talent', en ontmoet het koningspaar tijdens een korte wandeling onder andere inwoners van diverse nationaliteiten en zien ze een presentatie van talentvolle sporters. Op het Stadhuisplein bekijken ze 4D streetpainting.

Zo'n 950 schoolkinderen zwaaien het koningspaar uit met het lied Polderkind.

In Emmeloord presenteren alle 10 dorpen uit de Noordoostpolder zich en bezoekt het paar het Eerlijk Eten Plein, met typische streekproducten zoals aardappels, kersen, aarbeien, groenten en bloemen. Daar is onder andere een smaakles voor kinderen. Freerunners sluiten het bezoek aan Emmeloord af.

Rond het middaguur komt het paar aan in Ens, op de grens met de provincie Overijssel. Daar is een informele bijeenkomst gepland met zo'n 100 bijzondere inwoners uit beide provincies.

Overijssel

In 's Heerenbroek vervolgen de koning en koningin om 14.00 uur hun provinciebezoek aan Overijssel. Het dorp, dat hoort bij de gemeente Kampen, viert het 650-jarig bestaan. Het koninklijk bezoek betekent het startsein voor het jubileumfeest. Er zal een kunstwerk onthuld worden dat een plattegrond van het dorp voorstelt.

Daarna volgt een bezoek van een kwartier aan de provinciehoofdstad Zwolle, waar het koninklijk gezelschap wordt ontvangen op het plein bij het provinciehuis. Het koninklijk paar is aanwezig bij de opening van een tentoonstelling over de Kroonappels van het Oranje Fonds. Verder is er een ontmoeting met 11 burgemeesters en een select gezelschap burgers uit de regio IJsselland. De band 'De Pioniers' uit Nijverdal, winnaar van de popprijs Overijssel 2013, geeft een kort optreden.

Tot slot gaat het paar naar Goor (gemeente Hof van Twente), dat dit jaar 750 jaar stadsrechten viert. Studenten van de Universiteit Twente onthullen de nieuwe zonneauto van het Solar Team Twente. Verder zijn er een aantal muzikale optredens die eindigen met het zingen van het Goorse volkslied 'Goors Victorie' door 50 schoolkinderen en alle artiesten op het podium.

Willem-Alexander en Máxima sluiten vrijdag hun kennismakingstournee langs alle provincies af met een bezoek aan Zeeland en Zuid-Holland.

Bekijk de route van het koningspaar (en routes van de afgelopen bezoeken) op onze interactieve kaart.

De NOS doet vanavond verslag van het bezoek aan Flevoland en Overijssel, vanaf 19.30 uur op Ned.1 en nos .nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl