NOS NieuwsAangepast

Koningspaar ziet Friese sporten

Met een vertraging van bijna een half uur heeft het koninklijk paar het provinciebezoek aan Friesland in Stavoren afgesloten. In ijltempo trok het paar vanochtend door de kleinere Friese plaatsen Akkrum, Joure, Elahuizen en Stavoren. Alleen voor Leeuwarden, het vertrekpunt van de toer, nam het paar iets langer de tijd.

Net als tijdens de eerdere provinciebezoeken zijn er veel zwaaimomenten in het programma opgenomen, zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen het paar even te zien. Willem-Alexander en Máxima proberen intussen vele toeschouwers de hand te schudden.

In Leeuwarden maakte het koningspaar een ritje per koets van het provinciehuis naar het Hofplein, waar ze werden ontvangen door burgemeester Crone en een erehaag van leerlingen van de Willem-Alexanderschool en de Máximaschool. Daarna maakte het paar een wandeling langs vier thema's: duurzaamheid, Hofstad, nominatie voor Culturele Hoofdstad 2018 en Elfstedenstad. Willem-Alexander en Máxima kregen tot slot voor de prinsesjes het kinderboek 'Spiegelspreuk' aangeboden.

Slingerapen en mastklimmen

Vooral in Akkrum en Joure trok het koninklijk bezoek veel publiek. De koning en koningin maakten in Akkrum kennis met de lokale sporten slingerapen en mastklimmen. De deelnemers aan het slingerapen probeerden aan een touw over een waterbak te slingeren. Normaal wordt er gesprongen over de Boorne. Bij het mastklimmen is het de bedoeling zo snel mogelijk boven te komen. In 1980 werd het mastklimmen ook getoond aan koningin Beatrix en prins Claus tijdens hun bezoek aan de provincie.

De advocatenbroers Henk en Willem Anker vertelden het koningspaar in Akkrum alles over de sage van de reuzen Manke Meine en Kromme Knillis. De twee kregen zo'n 600 jaar geleden ruzie bij het graven van een vaart, de huidige Boorne, en gingen daarna ieder op eigen houtje verder. Zo ontstonden de Kromme Knillis en de Meinevaart.

In Joure maakte het koninklijk paar een rondrit door de winkelstraat, in een Landauer getrokken door Friese paarden. Een koor van 600 schoolkinderen zong een speciaal voor de gelegenheid geschreven Koningslied: "Welkom in het hart van Fryslân, welkom in de vlecke Joure, onze dag kan niet meer stuk".

Rolls Royce

Elahuizen had een oldtimer Rolls Royce klaarstaan voor het koningspaar. Ze stapten uit op het Schoolplein waar kinderen in een act een combinatie van rap en Argentijnse tango lieten zien. Vervolgens bezocht het paar het skûtsje De Beatrix, van Stichting Sailwise, die watersportactiviteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking.

De laatste halte in Friesland was de haven van Stavoren waar het koninklijk paar rond 12.30 uur aan boord ging van de veerboot Friesland, die hen naar Enkhuizen bracht voor het bezoek aan de provincie Noord-Holland. Aan boord spraken ze met 50 Friezen en Noord-Hollanders.

In Noord-Holland staan vanaf 14.00 uur de plaatsen Enkhuizen, Hoorn en Zaanstad op het programma. De dag eindigt in Haarlem, waar Willem-Alexander en Máxima een aantal optredens bekijken op de Grote Markt. Vanaf 16.45 uur kunt u dit rechtstreeks volgen via Journaal24.

De NOS zendt vanavond een verslag uit van het koninklijk bezoek aan Friesland en Noord-Holland, om 19.30 uur op Nederland 1 en nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl