NOS NieuwsAangepast

Kranten staan bol van Oranje

Alle kranten pakken groots uit met de abdicatie en de inhuldiging. Paginagrote foto's sieren de voorpagina's. En de toon van de verslagen en artikelen is unaniem positief.

De monarchie is springlevend en koning Willem-Alexander draagt nu de last van die monarchie. Een koning van een nieuwe generatie, schrijft het Algemeen Dagblad. Hij treedt aan in woelige tijden, maar zijn moeder, voormalig koningin Beatrix, laat een krachtig koningshuis achter.

In het commentaar waarschuwt de krant de nieuwe koning voor de valkuil van de 'menselijke vorst'. Koning Willem-Alexander heeft de sociale vaardigheden van zijn oma Juliana en moet volgens de krant oppassen dat hij de balans tussen gezagsdrager en knuffelkoning niet verliest. Hij kan zich niet te kwetsbaar opstellen: een koning moet boven alle kritiek verheven blijven.

Zolang dat lukt, heeft zijn koningschap toekomst. De Nederlanders hebben gisteren bewezen niet zozeer verdeeld te zijn in monarchisten en republikeinen, maar vooral aanhangers van Oranje te zijn. Dat geldt ook voor de generatie van prinses Amalia.

Aan buis gekluisterd

'Leve de Koning', kopt De Telegraaf deze morgen. Ook die krant stelt dat de monarchie stevig verankerd is in de Nederlandse samenleving. Miljoenen Nederlanders zaten aan de buis gekluisterd om getuige te zijn van de abdicatie en de inhuldiging. De rest van de dag werd gevuld met feesten.

Ook in het buitenland kreeg de inhuldiging de nodige aandacht en dat is, volgens de krant, goed voor de positie van Nederland in de internationale gemeenschap. "Een koning die heeft aangegeven te willen helpen bij het stimuleren van de Nederlandse industrie, kan alleen maar dromen van zo'n start."

Het Nationaal Comité Inhuldiging krijgt van De Telegraaf een compliment. In korte tijd wist het comité duizenden Nederlanders te mobiliseren die zich ingezet hebben voor de evenementen rond de inhuldiging. Volgens de krant smaakt die saamhorigheid naar meer.

Grenzen opgezocht

Ondanks dat je, volgens dagblad Trouw, geen verrassingen mag verwachten op een protocollair dichtgetimmerde dag als gisteren, heeft de nieuwe koning in zijn toespraak tot de Staten Generaal de grenzen opgezocht. Koning Willem-Alexander maakte duidelijk dat hij groot belang hecht aan de thema's die zijn moeder vaak aansneed: onderling begrip, tolerantie en vertrouwen. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat met zijn aantreden het koningschap een nieuwe invulling krijgt. Een die past bij zijn persoon en bij de tijd waarin we leven.

"Het koningschap is niet statisch", zegt de nieuwe koning. Willem-Alexander wil vooral een maatschappelijke vorst zijn. Het is de economie die mensen bindt en zorgt voor vertrouwen of wantrouwen, voor zekerheid of onzekerheid over inkomen en toekomst.

De krant hoopt dat het nieuwe koningspaar zich ontwikkelt tot een bindende factor en een progressieve kracht in de samenleving. "De eerste woorden tot de Staten Generaal stemmen hoopvol", schrijft de krant in zijn commentaar.

Mensenkoning

'De Mensenkoning' noemt de Volkskrant de gisteren ingehuldigde koning Willem-Alexander. In zijn speech is hij bij vlagen opgetogen en gebruikt hij hier en daar gewone mensentaal. "De kracht van de samenleving ligt niet in afzondering, maar in samenwerking. Als familie. Als vrienden. Als bewoners van een straat of buurt. De hoop van ons land schuilt in het samenspel van al die mensen, klein en groot," stelt de nieuwe koning.

Volgens de krant is de nieuwe vorst soms eigenwijs en nukkig, maar niet lui of dom. Degenen die hem kennen, weten dat hij een uitgesproken mening heeft, maar die moet hij voor zich houden. Hij wordt op handen gedragen, maar het volk heeft ook snel een mening en daar moet hij, meer nog dan zijn moeder, rekening mee houden. De saamhorigheid die Nederland gisteren vertoonde, staat in schril contrast met de krakersrellen tijdens de inhuldiging van voormalig koningin Beatrix. Willem-Alexander moet hebben gedacht: dat is geen slechte start.

Geen tafelrangschikking

Willem-Alexander heeft gezegd geen protocolfetisjist te zijn, schrijft het Financieele Dagblad. Op de dag van zijn inhuldiging maakte de nieuwe koning duidelijk wat hij daarmee bedoelde. Zo was er geen tafelrangschikking bij het slotdiner en werden de koninklijke gasten na het diner aangemoedigd om zich onder de andere genodigden te mengen.

De krant schrijft verder dat de nieuwe vorst door zijn reserve bij het protocol ruimte creëert om het koningschap minder formeel uit te oefenen dan zijn moeder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl