NOS NieuwsAangepast

"Een magisch moment op de Dam"

"Een magisch moment." Zo omschrijft wetenschapper Robbert Dijkgraaf het moment waarop hij op de Dam mocht verkondigen dat de koning was ingehuldigd. Samen met Olympisch kampioene Anky van Grunsven vervulde hij als heraut van wapenen een belangrijke ceremoniële rol tijdens de inhuldiging in de Nieuwe Kerk.

"De echte herauten van nu zijn de media en de sociale media", zei Dijkgraaf na afloop in de uitzending op Nederland 1. "Maar wij stonden daar op dat moment symbool voor de verbintenis met al die mensen die vandaag meekijken."

Symbolische rol

Willem-Alexander heeft zelf zijn herauten van wapenen en koningen van wapenen uitgekozen. Daarmee gaf hij een persoonlijke inkleuring aan een ceremonie die verder volgens een vast ritueel verliep."Wij stonden daar in een symbolische rol, namens heel veel anderen. Dat maakt het heel waardevol", aldus Dijkgraaf.

Dijkgraaf vertelde verder dat de herauten en koningen van wapenen van tevoren een keer met het koninklijk paar hebben geluncht. Voor de ceremonie hebben ze samen goed geoefend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl