NOS NieuwsAangepast

Abdicatie leeft in Argentinië

De troonswisseling is ook in Argentinië groot nieuws. "Op de voorpagina van verschillende Argentijnse kranten staat Máxima", vertelt correspondent Marc Bessems. "Wel vijf pagina's lang domineert ze het nieuws."

Er was ook veel Argentijnse pers aanwezig bij het feestje van de Nederlandse ambassade. Maar het tijdsverschil is een probleem, zegt Bessems. "Het is haast onmogelijk om alles live te volgen."

Nederlanders in Argentinië hebben de uitzending op grote schermen bekeken, met veel mensen in het oranje gekleed. "Net als in Nederland ging op het moment dat Willem-Alexander Beatrix bedankte een enorm applaus en ontroering door de zaal", zegt Bessems.

'Ooooh en aaah'

Er waren volgens hem veel van die momenten. "Toen de kindjes in beeld kwamen, hoorde je veel 'oooh' en 'aaah'. Vooral de Nederlanders, die met een stroopwafeltje en een Nederlands kopje koffie naar de televisie zaten te kijken, waren goed te horen. Maar er waren ook Argentijnen. Niet zo heel veel, maar ze vonden het allemaal prachtig."

Bessems: "Het indrukwekkendst vond ik mensen die al tientallen jaren in Argentinië wonen en hier heel erg emotioneel van werden. Je maakt het toch maar één keer mee. Dus al is het een stuk kleiner hier dan in Nederland, je merkt dat het leeft bij deze mensen in Buenos Aires."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl