NOS NieuwsAangepast

Troonswisseling met hagelslag

Door correspondent Tim de Wit in Bonn

Voor de kinderen van de koningin Julianaschool in Bonn was de dag volledig oranje gekleurd. Als enige school in Duitsland draagt zij de naam van een voormalige Nederlandse koningin en dus besloot de school groots uit te pakken tijdens de troonswisseling.

Met lange tafels in de grote hal en een geheel Nederlands ontbijt konden de kinderen - allen met een verstandelijke beperking - de troonswisseling op grote schermen volgen. Er was pindakaas, hagelslag, plakjes jonge kaas en chocomel.

"Het is heerlijk, vooral de hagelslag. Dat heb ik nog nooit gezien", zegt de 13-jarige Gökay, die bij het uitspreken van het woord 'hagelslag' voortdurend struikelt over de Nederlandse, harde 'G'.

Oranje als schoolkleur

De school werd in 1971 door koningin Juliana geopend, toen als een van de eerste scholen voor speciaal onderwijs in Duitsland. De kleur oranje is de schoolkleur geworden; zelfs het voetbalelftal van de school speelt in oranje shirts. "Ook hebben we de kinderen vooraf les gegeven over het Nederlandse koningshuis, zodat ze precies weten wat er vandaag gebeurt", zegt schooldirecteur Christof Bünk.

"Wat hebben de prinsesjes mooie jurkjes aan!", roept Djamila enthousiast tijdens de balkonscène. En ze is niet de enige. Duitsers kijken de hele dag massaal naar de Nederlandse troonswisseling. De Duitse ARD zendt de hele dag live uit vanuit Amsterdam, het commerciële RTL doet hetzelfde - inclusief het commentaar van Sylvie van der Vaart.

"Ik vind het jammer dat wij geen koning hebben. Het lijkt op tv net of Nederland één familie is", zegt de 17-jarige Djamila.

Bijzondere band

Schooldirecteur Bünk hoopt de nieuwe koning in de toekomst nog eens te begroeten. Hij heeft begrepen dat Koning Willem-Alexander zich graag onder de 'gewone mensen' begeeft.

"Zijn oma Juliana had een bijzondere band met kinderen in het speciaal onderwijs. Wellicht dat de nieuwe koning de band met onze school verder wil versterken. Hij is bij deze van harte uitgenodigd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl