NOS NieuwsAangepast

Amsterdam: gezellig druk in stad

Volgens de gemeente Amsterdam begint het in de stad gezellig druk te worden. Het Museumplein is gevuld met ouders en kinderen en ook het Vondelpark wordt net als andere jaren goed bezocht.

Op de Dam in Amsterdam hebben vanochtend 25.000 mensen de abdicatie en de balkonscène gevolgd. Na een langzame start vanochtend, moest de politie rond 09.30 uur het plein afsluiten om de verdere toestroom van mensen te voorkomen.

Op het moment dat koningin Beatrix haar handtekening zette onder de abdicatie, was het gejuich van de menigte buiten duidelijk in het paleis te horen. De drukte op de Dam werd snel minder na de balkonscène. De verwachting is dat het straks voor de inhuldiging weer drukker zal worden.

Relatief rustig

Op het Centraal Station bleef het vanochtend lang rustig. De reizigersstroom is nu goed op gang gekomen. Tot 12.15 uur kwamen 78.000 mensen met de trein naar Amsterdam. De NS roept in de treinen om dat reizigers die de drukte willen vermijden kunnen uitstappen op station Amstel of in Amsterdam-Zuid.

Op het Waterlooplein, één van de plekken in Amsterdam waar gedemonstreerd mag worden, is niet veel te doen. Er waren ongeveer 50 mensen. De organisatie 'Het is 2013' verwachtte honderden demonstranten.

Slam-fm

In Utrecht werden langslapers precies op tijd voor de abdicatie gewekt met het Koningslied dat uit de Domtoren klonk. De stadsbeiaardier speelde ook het alternatieve koningslied Je bent een koning' van de Utrechtse vrienden Allard en Huib. Het is relatief rustig in de stad. Er zijn tussen de 50.000 en 75.000 mensen op de been. Veel mensen zitten nog voor de tv, denkt de gemeente.

Ook in Alkmaar merken ze dat. Nu de abdicatie en de balkonscène voorbij zijn begint het drukker te worden in het centrum. Ook op het station is het erg druk. Volgens een woordvoerder is de sfeer goed. Er zijn zo'n 5000 mensen op het slam-fm plein en er staan er 1500 voor de poort.

In Eindhoven zijn op dit moment zo'n 20.000 mensen naar het stadscentrum gekomen. Alles verloopt rustig, zegt de gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl