NOS NieuwsAangepast

"Oranjefeest ambassade taboe"

In Paramaribo hebben ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken een verbod gekregen om naar het inhuldigingsfeest op de Nederlandse ambassade te gaan. Dat meldt de Surinaamse krant De Ware Tijd.

De ambtenaren kregen volgens de krant gisteren een circulaire waarin stond dat een bezoek aan de ambassade op 30 april taboe is. Het is niet duidelijk wat er gebeurt als het verbod wordt genegeerd.

De Surinaamse regering wordt al twee jaar niet meer uitgenodigd voor officiële gelegenheden op de Nederlandse ambassade. In 2011 was president Bouterse ontstemd omdat hij geen uitnodiging had gekregen om op de ambassade Koninginnedag te vieren. Uit protest bleef de hele regering weg.

Bekoeling

Bouterse werd in 2010 gekozen tot president. Door zijn verkiezing bekoelden de betrekkingen tussen Suriname en Nederland. Dat had niet alleen te maken met de Decembermoorden van december 1982 waarvoor Bouterse destijds verantwoordelijk zou zijn geweest.

Hij werd ook in Nederland bij verstek veroordeeld tot 11 jaar cel voor cocaïnesmokkel.

Volgens de Nederlandse ambassade in Paramaribo zijn er vanochtend 500 genodigden op de ambassade om de inhuldiging op televisie te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl