NOS NieuwsAangepast

Trein naar A'dam ruikt naar bier

Door verslaggever Marcia Ottevanger

Op Utrecht Centraal zijn tussen 6.00 en 7.00 uur vooral veel nachtbrakers nog wakker. Het is er rustig. Ook in de eerste trein naar Amsterdam CS zitten nog niet veel mensen. De trein ruikt naar bier en is nog vies van de nacht.

De 16-jarige Shirley en de 17-jarige Frank uit Utrecht zijn een uitzondering. Ze zijn om 5.00 uur opgestaan om op tijd op de Dam te kunnen zijn. "We willen dit heel graag een keer hebben meegemaakt." Met een tas vol eten en drinken hopen ze de uren tot de troonswisseling vol te houden.

Glimp

De conducteur roept halverwege de reis om dat iedereen het best uit kan stappen op station Amstel. Het zou al gigantisch druk zijn op Amsterdam CS. De paar mensen die naar de Dam willen laten zich niet ompraten. "Ik hou me aan mijn eigen reisplan", zegt een van hen.

Op het station blijkt even later dat er heel weinig reizigers zijn. Net als in Utrecht zitten er vooral mensen op de grond en op bankjes die de hele nacht hebben doorgehaald. Buiten staan veel verslaggevers en veel agenten.

Ook de looproutes naar de Dam zijn zo vroeg op de ochtend nog goed begaanbaar. De Dam zelf staat rond 07.30 uur nog niet half vol.

Vijf Chinese studenten staan nog wat onwennig op het plein. Ze trekken oranje t-shirts aan en maken foto's van andere mensen. Ze studeren in Den Haag en zijn vanmorgen vroeg met de eerste trein gegaan. Ze zijn tevreden als ze vandaag een glimp op kunnen vangen van de nieuwe koning op het balkon van het paleis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl