NOS NieuwsAangepast

"Gezellig drukke" koninginnenacht

Koninginnenacht is in de grote steden zonder grote incidenten verlopen. Wel was het overal erg druk.

De hulpdiensten in Amsterdam spreken over een rustige en beheersbare avond. In de hoofdstad werden rond de zeventig mensen aangehouden voor zaken als dronkenschap, geweld en belediging. Aan het begin van de avond werden vijftien mensen tegelijkertijd opgepakt omdat ze met elkaar op de vuist gingen. Ze kregen ruzie over een vrijmarktplaats. Ambulances in de hoofdstad voerden zo'n 66 ritten uit. Dat is niet meer dan normaal, volgens de gemeente Amsterdam.

Drankgebruik

De eerste dagjesmensen, die vooraan willen staan bij de balkonscène straks, arriveerden kort na middernacht op de Dam.

Eerder op de avond waren met name rondom het Rijksmuseum en de Dam veel mensen op de been. Ze probeerden daar een glimp op te vangen van de koninklijke gasten die in de hoofdstad verblijven. In het Rijksmuseum werd gisteravond het afscheidsdiner van koningin Beatrix gehouden.

In Utrecht werden 36 aanhoudingen verricht. Volgens de politie zijn dat er meer dan in voorgaande jaren. De meeste mensen werden opgepakt voor overmatig drankgebruik of het niet luisteren naar de politie.

Grote Markt

De sfeer in Utrecht werd in de loop van de nacht grimmiger, meldt een verslaggever van Radio 1. Hij zag een man die op straat onwel was geworden. Hulpverleners die erbij stonden kregen door omstanders brandende sigaretten toegeworpen.

Eerder op de avond ontplofte op de vrijmarkt een gasfles. Daarbij raakte iemand gewond. Verder "verliep alles prima", zei de politie. Vooral op de pleinen, zoals het Domplein, waren meer mensen dan andere jaren.

Ook in Den Haag was het erg druk tijdens 'Koninginnenach'. Op verschillende plaatsen waren optredens, en die trokken veel publiek. De Grote Markt werd enige tijd afgesloten omdat er niemand meer bij kon.

Kleine vergrijpen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl