NOS NieuwsAangepast

Prins bij generale repetitie 30/4

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is de generale repetitie van de Staten-Generaal begonnen. De hele inhuldigingsceremonie voor koning Willem-Alexander zal worden doorlopen.

Zo oefende het Nieuw Amsterdams Kinderkoor de muziek van morgen. Het koor zal onder meer een nieuw lied van Herman van Veen zingen.

Toekomstige koning aanwezig

Bij de repetitie zijn ook Willem-Alexander en zijn gezin aanwezig. Ze arriveerden rond het middaguur bij de Nieuwe Kerk. De generale repetitie van de abdicatieceremonie in het Paleis op de Dam is al eerder gehouden.

Bij de ingang van de Nieuwe Kerk zijn bloemstukken geplaatst. Aan weerszijden van de ingang aan de Damzijde staan metershoge hagen met rode en oranje bloemen, onder andere tulpen.

In het afgesloten gebied rond het Koninklijk Paleis oefenen militairen alvast de erehaag die ze morgen zullen vormen. Ook werd er een blauwe loper uitgerold en zijn er wachthuisjes geplaatst bij het paleis.

Bomchecks

Elders op de Dam worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de troonswisseling. Zo werden verkeerd geplaatste fietsen verwijderd en zijn kauwgomresten weggespoten met een hogedrukspuit.

Ook zijn er bomchecks uitgevoerd. Agenten met speurhonden gaan onder meer alle putdeksels langs.

Er kunnen morgen 25.000 mensen op de Dam worden toegelaten. De eerste belangstellende had vanochtend al een plekje vooraan ingenomen; een toerist uit Californië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl