NOS NieuwsAangepast

"Máxima is niet zo heel belangrijk"

Door correspondent Marc Bessems

Op de redactie van de conservatieve Argentijnse kwaliteitskrant La Nacion is geen sprake van Oranjekoorts. Voor aanvang van de dagelijkse redactievergadering somt de chef van de buitenlandredactie even op welke thema's de krantenpagina's domineren.

"Inflatie, corruptie en een ingrijpend hervormingsplan dat de onafhankelijkheid van rechters in Argentinië wel eens in gevaar zou kunnen brengen", vertelt chef Gael Scriven. Ze spreekt over de plannen van president Kirchner om de rechterlijke macht ingrijpend te hervormen. "Dat raakt ons allemaal hier in Argentinië. Er waren de afgelopen tijd grote demonstraties tegen de regering, de mensen op straat hebben het niet over Máxima, maar over dit soort nieuws."

La Nacion is een rechtse krant en is openlijk kritisch over de regering van de linkse president Kirchner.

Grootste nieuws

De redactie is nog maar amper bekomen van de benoeming van een Argentijnse paus. "Dat kwam zo onverwachts. Niemand van ons had er rekening mee gehouden dat ze daar op het balkon aankondigden dat kardinaal Bergoglio de opvolger zou worden van de afgetreden Benedictus XVI. We hebben daar dertig pagina's aan gewijd. Dat was denk ik het grootste nieuws uit de geschiedenis van onze krant", zegt Scriven.

"Dat Máxima ooit koningin zou worden, was al bekend. We weten al jaren dat deze dag eraan zat te komen. Dat wil niet zeggen dat het geen belangrijk nieuws is, maar het staat bij ons niet centraal." In de edities van de dagen voorafgaand aan de inhuldiging was de aandacht voor Máxima inderdaad niet dominant aanwezig.

"Naarmate de grote dag dichterbij komt, zal je zien dat er meer aandacht voor komt. Maar laten we wel wezen: dat Máxima koningin is bij jullie, dat verandert niets aan het dagelijkse leven van de Argentijnen."

Tijdsverschil

Toch is er wel degelijk interesse en ook La Nacion pakt uit. De krant heeft drie mensen naar Amsterdam gestuurd. "Een verslaggever uit Argentinië, onze correspondent in Italië en een fotograaf", vertelt Scriven. Die werken in eerste instantie vooral voor de website.

Door het tijdsverschil vinden de meeste festiviteiten in Nederland plaats in de vroege ochtend. "En dan hebben we nog een probleem met de datum. De dag na de inhuldiging is het 1 mei, de Dag van de Arbeid. Dan verschijnen er in Argentinië geen kranten." Dus zal de lezer van La Nacion het vooral moeten hebben van de berichtgeving op internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl