NOS NieuwsAangepast

Politiechef A'dam: liefst saaie dag

De politie in Amsterdam is klaar voor 30 april. Het korps staat voor de grootste veiligheidsoperatie uit de geschiedenis van de stad. 3000 Amsterdamse agenten en 7000 collega's uit de rest van Nederland moeten de inhuldiging en het feest daaromheen in goede banen leiden.

Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg spreekt van een mega-operatie, die de laatste maand zeker 90 procent van zijn tijd heeft gevraagd. "Op 30 april zijn er drie grote evenementen bij elkaar", zegt hij. "Er is een 'gewone' Koninginnedag, met zo'n 800.000 mensen in de stad. Er is een troonswisseling op de Dam en 's avonds is er een soort mini-Sail. Het zijn drie feesten die we apart goed kennen, maar die nu bij elkaar komen."

Extra materieel

Voor de operatie heeft de Amsterdamse politie uit het hele land extra politie-auto's, fietsen en portofoons geleend. "Anders kan deze operatie niet doorgaan", zegt Aalbersberg.

Alle agenten hebben vrijdag gehoord wat ze straks gaan doen. Ook hebben ze te horen gekregen wanneer ze zich in de hoofdstad moeten melden en waar ze overnachten. De politie heeft zo'n 3000 hotelkamers geregeld om alle agenten onderdak te bieden.

Lokale kennis

Op 30 april verzamelen de meeste agenten zich om 03.00 uur bij een politiecentrum aan de rand van de stad. Via de RAI in Amsterdam-Zuid worden ze 's ochtends naar hun posten gebracht.

Alle politie-eenheden krijgen ten minste één agent uit Amsterdam toegewezen. Volgens Aalbersberg wordt op die manier gegarandeerd dat iedere eenheid over lokale kennis beschikt. "Die is altijd van belang", zegt hij.

Opsluiting

Een van de zorgen van de politie is de komst van 'lone wolves', oftewel potentieel gevaarlijke eenlingen. Aalbersberg zegt dat alle agenten dinsdag op scherp staan om afwijkend gedrag te registreren en meteen actie te ondernemen. Over de precieze aanpak van 'lone wolves' wil de korpschef niets zeggen.

Volgens Aalbersberg worden er ook mensen opgesloten. "Als iemand sowieso nog een straf moet uitzitten, en er is een risico, dan is dat natuurlijk een handige stap." De politiechef wil niet spreken van preventieve opsluiting. "We leven wel met elkaar in een rechtsstaat."

'Saaie dag'

Aalbersberg, die in november 2011 begon als korpschef, hoopt op een saaie dag voor de politie. "Als wij een saaie dag hebben, is het in Amsterdam een feestelijke dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl