NOS NieuwsAangepast

Kort nieuws rond de inhuldiging

Over twee dagen doet koningin Beatrix afstand van de troon en wordt prins Willem-Alexander ingehuldigd. Naast al het nieuws dat u van ons gewend bent, brengen we ook veel Oranjenieuws op onze site. Groot of klein, u vindt het laatste nieuws rond de troonswisseling in dit artikel, dat de hele dag wordt aangevuld.

Eerste gasten al in Nederland

De Japanse kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako zijn aangekomen in Nederland. De twee landden om 19.52 uur met een Japans regeringsvliegtuig op Schiphol. Daarna zijn ze naar een hotel in Amsterdam gebracht.

De reis is nieuws in Japan, omdat Masako voor het eerst in jaren weer een buitenlandse reis maakt. Haar fragiele gezondheid maakte dat jarenlang onmogelijk. Volgens de Japanse pers blijft het echtpaar zes dagen in ons land. Mogelijk gaan ze ook op bezoek bij haar ouders. Die wonen in Nederland, omdat haar vader rechter is bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Feest in Buenos Aires

De inhuldiging van Willem-Alexander wordt niet alleen in Nederland gevierd. In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires wordt maandagavond al een groot publieksfeest gehouden, onder de naam 'Un Tango para Máxima'.

De feestelijkheden in Nederland worden in Argentinië met veel belangstelling gevolgd, vooral omdat Máxima koningin wordt. Het feest, waar zo'n 5000 mensen worden verwacht, is georganiseerd door onder andere Holland Promotions en de Nederlandse ambassadeur in Buenos Aires. Er is een optreden van sopraan Laetitia Gerards en Cees Nooteboom; Arnon Grunberg en Anne Vegter dragen een gedicht voor.

Rutte over ontmoetingen met Beatrix

Premier Rutte had afgelopen maandag al zijn laatste gesprek met de koningin. De twee ontmoetten elkaar iedere maandag en praatten dan over regeringszaken. Verslaggever Jeroen Wollaars vroeg Rutte vanavond hoe hij terugkeek op die gesprekken. Bekijk het interview hier.

Hangouts met Nederlanders in buitenland

Naar schatting 750.000 Nederlanders wonen buiten onze landsgrenzen. Om in beeld te brengen hoe zij de inhuldiging beleven, organiseren Google en het ministerie van Buitenlandse Zaken drie 'Google Hangouts'. Dat zijn videochats met maximaal tien locaties tegelijkertijd. In de Hangouts wordt onder meer geschakeld met Sydney, Sjanghai, New Delhi, New York en Paramaribo. Bij iedere chat laat een Nederlander op locatie zien wat er gebeurt. Maar er gebeurt meer: zo zal een Senegalese rapper in Dakar een Koningsrap ten gehore brengen.

De Hangouts zijn in Nederland te zien op schermen, die door KPN op pleinen worden geplaatst. De chats zijn ook te volgen op www.droomvooronsland.nl. Na afloop kunnen ze worden teruggekeken op YouTube.

Amsterdam is er klaar voor

Amsterdam staat voor de grootste veiligheidsoperatie uit de geschiedenis van de stad. 3000 Amsterdamse agenten en 7000 collega's uit de rest van Nederland moeten de inhuldiging en het feest daaromheen in goede banen leiden. Korpschef Aalbersberg hoopt dat het een saaie dag wordt dinsdag: "Als wij een saaie dag hebben, is het in Amsterdam een feestelijke dag".

"Iedereen is klaar voor de troonwisseling"

"De koning is er klaar voor, de Nederlanders zijn er klaar voor en Amsterdam is er klaar voor.'' Dat heeft burgemeester Van der Laan van Amsterdam gezegd op een persconferentie in de Beurs van Berlage. De burgemeester heette samen met premier Rutte, Eerste Kamer-voorzitter De Graaf en de Grootmeester van het Koninklijk Huis Marco Hennis de buitenlandse pers welkom. De inhuldiging van de nieuwe koning trekt meer dan duizend journalisten uit de hele wereld.

RVD publiceert gastenlijst

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft bekendgemaakt welke vorstenhuizen op 30 april zijn vertegenwoordigd in Amsterdam. Aanwezig zijn onder anderen prins Charles en zijn vrouw Camilla, de Belgische kroonprins Filip en zijn vrouw Mathilde en de Zweedse kroonprinses Victoria en haar man Daniel. Zij gelden als vrienden van het nieuwe koningspaar. In totaal zijn er zeventien "vorstelijke missies" bij de inhuldiging van Willem-Alexander aanwezig. Het enige aanwezige staatshoofd is prins Albert II van Monaco. Zijn vrouw Charlène zal er niet zijn.

Ook andere hoogwaardigheidsbekleders zijn uitgenodigd voor de ceremonie. Zo reizen voorzitter Barroso van de Europese Commissie en president Van Rompuy van de Europese Raad naar Amsterdam. Ook oud-VN-baas Kofi Annan en vicepresident Boudou van Argentinië zijn er bij in de Nieuwe Kerk.

De hele gastenlijst is hier te vinden.

Koningin eet Brabantse asperges

Bij het afscheidsdiner voor koningin Beatrix, morgenavond in Amsterdam, worden asperges uit Brabant gegeten. Gisteren is een koelauto met 50 kilo asperges van Helvoirt naar Amsterdam gereden. De asperges werden persoonlijk gekeurd door de president van het Brabants Asperge Genootschap. Hij keurde de "koningin der groenten" goed voor consumptie.

Koningslinde Heiloo omgetrokken

In het Noord-Hollandse Heiloo is vannacht een boom omgetrokken die was geplant ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De stam van de boom is op ongeveer een meter van de grond geknakt. "Wat een schande", twitterde burgemeester Romeyn. "De K(r)oningslinde is door vandalen omgetrokken, vernield." Hij roept getuigen op zich te melden. De boom was op Nationale Boomfeestdag geplant door leerlingen van basisschool De Duif. De gemeente had er een sierhek in de vorm van een kroon omheen laten zetten.

Metershoge bloemversieringen

Designers zijn begonnen met het maken van de bloemversieringen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Vrijdag kwamen de eerste bloemen aan in de kerk. De metershoge bloemstukken staan op centrale plekken waarbij rekening is gehouden met de positie van de televisiecamera's, meldt het Westlandse bloemkunstbedrijf Zuidkoop Natural Projects. Volgens het bedrijf wordt een "volle barokstijl gecombineerd met een luchtigere, frivole stijl van bloemschikken, geïnspireerd op het voorjaar". De kleuren van de bloemversieringen blijven een verrassing tot 30 april.

Perscentrum geopend

In de Beurs van Berlage is het perscentrum van de gemeente Amsterdam geopend. Hier kunnen media terecht die van over de hele wereld zijn gekomen om de troonswisseling te verslaan. Niet alleen hebben de journalisten er een werkplek, ze kunnen er ook makkelijk bij de woordvoerders komen van de organisatie, zoals die van de gemeente Amsterdam en de Staten-Generaal. Speciaal voor de buitenlandse journalisten organiseerde Amsterdam ook nog wat tochtjes om hen kennis te laten maken met de stad, zoals een rondvaart door de grachten en een ontbijt in het Van Gogh Museum.

Hoofd Bestuursvoorlichting gemeente Amsterdam, Bartho Boer, twitterde een foto van het perscentrum.

Koninklijke week in Keukenhof

Keukenhof in Lisse staat de komende week in het teken van de troonswisseling. Op het Koningsplein wordt een bloemenmozaïek met hyacinten gestrooid met de afbeelding van koningin Beatrix en de toekomstige koning Willem-Alexander. Ook kunnen bezoekers naar de tentoonstelling 'Koninklijke momenten op Keukenhof'. Daar is een fotoserie te zien van de bezoeken aan Keukenhof van leden van zowel ons eigen als internationale koningshuizen.

Fietsen in Holland, Michigan

In het plaatsje Holland in de Amerikaanse staat Michigan wordt vandaag een fietswedstrijd gehouden ter ere van koningin Beatrix. Het publiek wordt opgeroepen de deelnemers in oranje tenue toe te juichen.

Felicitatie van de paus

In verschillende kerken is vandaag aandacht voor de inhuldiging van Willem-Alexander en het afscheid van koningin Beatrix. Zo is er een speciale viering in de St Nicolaaskerk in Amsterdam. Tijdens de eucharistieviering wordt een felicitatie van de paus voorgelezen door de bisschop van Haarlem-Amsterdam, monseigneur Punt.

Museumplein

Op het Museumplein wordt druk gewerkt aan de opbouw. Bartho Boer, hoofd Bestuursvoorlichting gemeente Amsterdam, twitterde een foto.

Vliegtuigspotten

Vliegtuigspotters kijken uit naar de troonswisseling vanwege de bijzondere toestellen waarmee belangrijke gasten vanuit de hele wereld de komende dagen in ons land zullen arriveren. Omdat er maandag al een diner is in het Rijksmuseum, komen de meeste gasten maandag tussen 11 en 15 uur op Schiphol aan. De kleine jets kunnen op Schiphol-Oost worden afgehandeld, de grotere vliegtuigen gaan naar het VIP-centrum op Schiphol.

De meeste toestellen vertrekken weer op 1 mei.

Koninginnenpage

De verkiezing van de mooiste vlinder van Nederland heeft een 'Oranjetintje' gekregen. De koninginnenpage wordt gezien als de mooiste vlinder van het land. Dat is de uitkomst van een vlinderverkiezing, van het programma Vroege Vogels en de Vlinderstichting.

Vandaag werd de uitslag bekend gemaakt. Volgens Vroege Vogels "is het een afscheidscadeautje voor koningin Beatrix en een welkom voor Maxima", dat de koninginnenpage op nummer 1 terecht kwam. Ook het oranjetipje heeft veel aanhangers, deze vlinder bereikte de vierde plaats in de ranglijst.

Prins Constantijn

Twee dagen voor de inhuldiging van Willem-Alexander houdt prins Constantijn zijn broer uit de wind. De jongste zoon van koningin Beatrix reikt vanmiddag de prijzen uit aan de finalisten van Het Nederlandse Vioolconcours Oskar Back in het Concertgebouw Amsterdam. De finale is het sluitstuk van de Maand van het viooltalent.

Constantijn is beschermheer van de Stichting Nederlandse Vioolconcoursen. Hij wordt zondag vergezeld door zijn echtgenote prinses Laurentien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl