NOS NieuwsAangepast

NOS klaar voor inhuldiging

De NOS is klaar voor de enorme operatie op 30 april. 500 medewerkers, 13 satellietwagens, 160 camera's, een helikopter en een vliegtuig worden ingezet om verslag te doen van de inhuldiging van Willem-Alexander. De NOS maakt 18 uur live televisie en 27 uur radio en doet twee dagen lang continu verslag op internet.

Nog nooit werden zo veel camera's voor een evenement ingezet. Alleen de Elfstedentocht van 4 januari 1997 kan zich qua omvang meten met de komende uitzendingen.

Paul Vloon is namens NOS Evenementen de eindredacteur van de marathonuitzending. Hij hoopt er "een hele mooie registratie" van te maken. Astrid Kersseboom en Rob Trip zullen de televisieuitzending presenteren.

Rondvaart

Naast alle camera's op de grond is er ook eentje op het water. De speciale camera staat op een boot die over het IJ vaart, tijdens de rondvaart van het kersverse koningspaar.

In het Paleis op de Dam, waar de abdicatie plaatsvindt, staan zes camera's. De ceremonie in de Nieuwe Kerk wordt door 24 camera's geregistreerd en bij het concert van André Rieu staan 28 camera's.

Mobieltje

Tientallen verslaggevers registreren de sfeer in Amsterdam, de rest van Nederland en het buitenland.

De NOS-medewerkers zullen hun mobieltje weinig gebruiken op 30 april. Die dag zal het mobiele netwerk overbelast raken, denkt Andy Docter. Hij heeft de leiding over alle straal- en glasvezelverbindingen van de NOS. "Alles gaat dan door de lucht. Alle duiven die hoger dan tien meter vliegen op de Dam komen steriel weer naar beneden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl