NOS NieuwsAangepast

Geen Oranje in Orange

Door correspondent Ron Linker

Geen portretten van Willem-Alexander, geen rood-wit-blauw en nauwelijks Oranje. In het plaatsje Orange in Zuid-Frankrijk wijst niets op de aanstaande troonswisseling in Nederland. "De mensen in Orange weten niet meer dat ze een gemeenschappelijk verleden hebben met de Nederlandse koninklijke familie", verzucht Alain Constantini, voorzitter van de 'Amis d'Orange', die zich verdiept in de historische banden. "Alleen degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis weten ervan, maar dat zijn er helaas niet veel meer."

Toch is in Orange nog een handvol plekken te vinden waar de verbondenheid met Nederland uit blijkt. Zo is de wapenspreuk van Orange dezelfde als die van Nederland: Je Maintiendrai, in de zestiende eeuw ingevoerd door René de Chalon en ingekort door Willem van Oranje.

Die wapenspreuk is te zien op een grote rotonde bij de afrit van de snelweg, staat op gemeentelijke bloembakken en op stickers met het wapen van de stad. Op straat blijkt het winkelend publiek nauwelijks weet te hebben van de gedeelde geschiedenis met Nederland. Een korte rondvraag leert dat vrijwel niemand weet dat de huidige Prince d'Orange, Willem-Alexander, binnen enkele dagen koning van Nederland wordt. "t Is wel jammer dat we niet eens de geschiedenis van ons eigen stadje kennen", erkent een jonge studente.

Museum

In het plaatselijke museum is een apart zaaltje ingericht voor de Princes d'Orange. Aan de wand hangen portretten van de nazaten van Willem van Oranje en in vitrinekasten liggen wapens en werktuigen uit de zestiende eeuw. "Het verkrijgen van de titel 'Prins van Oranje' in 1544 was heel belangrijk voor Willem de Zwijger omdat het van hem een vorst maakte met alle aanzien en macht die daarbij hoort", zegt gids Isabelle Calabre van de lokale VVV.

Maar het grootste overblijfsel uit de Hollandse tijd in Orange ligt op de heuvel St. Eutrope even buiten Orange. "De afgelopen tijd heeft de ruïne van het grote kasteel van Orange een opknapbeurt gekregen. Dat was nodig ook, want het was behoorlijk overwoekerd", vertelt Constantini tijdens de autorit naar de top het bergje waar prins Maurits het grote fort liet bouwen in 1622.

"Het werd destijds beschouwd als het beste fort van Europa", aldus Constantini. Nadat de Franse koning Lodewijk XIV Orange heroverde, is het fort met de grond gelijk gemaakt.

Juliana

In 1952 bracht koningin Juliana een bezoek aan Orange. Bij de ruïne van het oude fort plantte ze een eik. De 90-jarige madame Paule Rassat was er toen bij. "Ik heb Juliana zelfs de hand mogen schudden."

Ze hoopt dat ze het nog mee kan maken dat een volgende Nederlandse vorst, Willem-Alexander, zijn grootmoeder volgt en een bezoek brengt aan Orange. Veel hoop heeft ze niet: "Het zal hem sowieso dit jaar niet lukken, en volgend jaar ben ik er misschien wel niet meer".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl