NOS NieuwsAangepast

Rechtszaak RVD om Amalia

De Rijksvoorlichtingsdienst spant een rechtszaak aan tegen weekblad Nieuwe Revu. Aanleiding is de publicatie van foto's van prinses Amalia, vandaag door het blad.

Nieuwe Revu kondigde vandaag aan dat het blad zich niet meer wil houden aan de mediacode rond het Koninklijk Huis en publiceerde meteen enkele foto's van prinses Amalia, op of bij een hockeyveld.

De RVD spreekt van een "ontoelaatbare inbreuk" op de persoonlijke levenssfeer van de prinses. In dat verband zal binnenkort een bodemprocedure aanhangig worden gemaakt, laat de RVD weten.

Fotosessie

De mediacode rond het koninklijk huis dateert uit 2005. Toen werd afgesproken dat de pers geen beelden meer maakt van de koninklijke familie, buiten officiële gelegenheden om. In ruil daarvoor wordt de pers een paar keer per jaar uitgenodigd voor een fotosessie.

Volgens Nieuwe Revu past de code niet in een moderne democratie. Hoofdredacteur Erik Noomen zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij de discussie wil aanzwengelen, "omdat alleen door de koninklijke familie wordt geregisseerd wanneer ze op de foto komen".

De internetsite van Nieuwe Revu is de hele dag al slecht bereikbaar door de grote belangstelling na het bericht over de mediacode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl