NOS NieuwsAangepast

Republikeinen willen naar de Dam

Het Nieuw Republikeins Genootschap wil op 30 april kunnen demonstreren op de Dam. Het genootschap klaagt dat nog steeds niet duidelijk is wat wel en niet mag tijdens de troonswisseling. De republikeinen willen een groot spandoek oplaten aan ballonnen.

"Wij willen graag weten wat de grenzen zijn van de tolerantie van de politie", zegt het genootschap. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam is daarvoor verantwoordelijk. De republikeinen hebben naar eigen zeggen tot twee keer toe per mail gevraagd om inzicht in de geweldsinstructies van de politie, maar ze hebben geen antwoord gekregen.

Te beperkend

Volgens justitie maakt de politie ter plekke de afweging om in te grijpen. Er zijn op de dag van de troonswisseling zes plaatsen in Amsterdam waar gedemonstreerd mag worden, maar dat vindt het genootschap "te beperkend". Het wil nu overleggen met burgemeester Van der Laan.

"Willem-Alexander heeft zelf gezegd geen moeite te hebben met demonstraties tegen de monarchie. Het moet dus geen probleem zijn om in een wit T-shirt met de tekst 'Ik Willem Niet' en met een witte ballon op de Dam rond te lopen", aldus de republikeinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl