NOS NieuwsAangepast

OM: geen beledigende teksten

De troonswisseling op 30 april in Amsterdam moet een open en feestelijke dag worden. En met voldoende ruimte voor een tegengeluid, zegt Eveline Smit van het OM in Amsterdam.

"Maar bij tegengeluiden die te ver gaan en beledigend zijn voor de nieuwe koning wordt opgetreden en volgt aanhouding", zegt Smit. Majesteitsschennis is strafbaar gesteld bij artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht.

Demonstraties

Amsterdam heeft zes locaties aangewezen voor demonstraties. Onder meer het Spui en het Waterlooplein. Agenten houden de situatie daar goed in de gaten. "En bij twijfel wordt er overlegd met de piketofficier van justitie. Die beslist uiteindelijk of iemand wordt aangehouden", aldus Smit.

Prins Willem-Alexander zei deze week in een tv-interview met de NOS en RTL dat hij het geen probleem vindt als mensen op de dag van de inhuldiging in Amsterdam protesteren.

Verfgooier

Bij het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima zijn tien mensen aangehouden wegens het beledigen van het staatshoofd. De meeste zaken zijn geseponeerd. Wel is de man die een zakje verf naar de gouden koets gooide bestraft.

Vandaag houdt het Republikeins Genootschap een bijeenkomst om demonstraties voor te bereiden. Ook het comité 'Het is 2013' komt vandaag bijeen in de hoofdstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl