30/4 mega-operatie voor NOS
500 medewerkers, 13 satellietwagens, 160 camera's, een helikopter en een vliegtuig zet de NOS in op 30 april om verslag te doen van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Het is daarmee misschien wel de grootste audiovisuele operatie uit de Nederlandse geschiedenis: 18 uur live televisie, 27 uur radio en 2 dagen lang continu verslag op internet.
De klus kost ruim 2 miljoen euro, zegt NOS-directeur Jan de Jong. Bij dat bedrag zijn de personeelskosten niet meegenomen.
De ceremonie voor Beatrix in 1980 was de eerste inhuldiging die rechtstreeks op televisie werd uitgezonden. Dat gebeurde met tien camera's en drie regiewagens. Alleen het verslag van de Elfstedentocht op 4 januari 1997 kan zich qua omvang meten met de komende uitzendingen.
In het Paleis op de Dam, waar de abdicatie plaatsvindt, staan zes camera's. Voor de ceremonie in de Nieuwe Kerk zijn het er 24, eentje minder dan voor de registratie van de Koningsvaart 's avonds. Het concert van André Rieu wordt opgenomen met 28 camera's. Het vliegtuig dient als relais voor al die verbindingen.
Bijzondere camera's
Er wordt ook een aantal bijzondere camera's ingezet. Zo levert een camera aan een 300 meter lange kabel over de Dam een vogelperspectief en zal een gestabiliseerde camera-arm bij de Koningsvaart ervoor zorgen dat de kijkers niet 'zeeziek' worden. Enkele van de camera's in de Nieuwe Kerk zijn zo klein als een honkbal maar leveren toch beeld in HD-kwaliteit.
De televisie-uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom en Rob Trip vanuit een speciaal gebouwde studio op de Dam. Het nabijgelegen NOS-dorp, dat op de Nieuwezijds Voorburgwal wordt gebouwd, dient als zenuwcentrum voor de uitzending.
De radio-uitzending komt vanuit De Industrieele Groote Club op de Dam, waar tien presentatieduo's van NOS en andere omroepen de dag zullen volgen.
Correspondenten
Behalve dat zo alle belangrijke momenten live te volgen zijn, worden er tientallen verslaggevers ingezet om de sfeer in Amsterdam, de rest van Nederland en in het buitenland te registreren. Er werken correspondenten mee uit Duitsland, België, Australië, China, Kenia en Argentinië en er wordt geschakeld met het Caribische deel van het koninkrijk.
De verwachting is dat vele miljoenen mensen in Nederland en daarbuiten de uitzending volgen. Bij het hoogtepunt van de ceremonie in 1980, de balkonscène, zaten er bijna 7 miljoen mensen voor de buis. Dit keer zal niet alleen iedereen in Nederland kunnen meekijken, maar wordt alles ook rechtstreeks uitgezonden via BVN, de publieke televisiezender voor Nederlandstaligen. Ook kan de uitzending in het buitenland worden gevolgd via het NOS Koningshuiskanaal op YouTube.