NOS NieuwsAangepast

Beatrix toegejuicht in Utrecht

Koningin Beatrix is in Utrecht door duizenden mensen toegejuicht op het Domplein. De menigte scandeerde "Bea bedankt!" toen ze op het balkon van het Academiegebouw stond.

De koningin had kort daarvoor het startsein gegeven voor de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Ze deed dat door in de Domtoren een lichtkunstwerk te ontsteken. Ter ere van het jubileum worden 's avonds historische gebouwen in de Utrechtse binnenstad op bijzondere wijze verlicht.

Blij verrast

De mensenmassa begon te roepen op het moment dat de koningin het balkon wilde verlaten. Ook Willem-Alexander en Máxima klapten mee met het publiek.

Beatrix reageerde blij verrast op de huldeblijk. Ze nam de tijd om naar het publiek te zwaaien voordat ze weer het Academiegebouw in liep. In de menigte waren overigens ook enkele protestborden van republikeinen te zien.

Cultureel programma

De komende maanden herdenken de gemeente en provincie Utrecht de vrede met een internationaal cultureel programma. Het verdrag maakte in 1713 een einde aan anderhalve eeuw oorlogen in Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl