NOS NieuwsAangepast

Koningin verlicht Domtoren

In Utrecht heeft Koningin Beatrix het startsein gegeven voor de herdenking van de Vrede van Utrecht. Het is vandaag precies 300 jaar geleden dat de vrede werd gesloten, die onder meer een eind maakte aan de Spaanse Successieoorlog.

De koningin luidde de herdenking in door de Domtoren 'aan te steken'. Het is het laatste kunstwerk uit Trajectum Lumen, een route van lichtkunstwerken die 's avonds historische gebouwen in de Utrechtse binnenstad verlichten.

Ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima waren aanwezig. Voor het officiële startsein woonde het koninklijk gezelschap het concert Perpetual Peace in de Domkerk bij. De komende maanden herdenken de gemeente en provincie Utrecht de vrede met een internationaal cultureel programma.

Onderhandelingen

Het bijzondere aan de Vrede van Utrecht is dat voor het eerst vrede werd gesloten door middel van onderhandelingen. Voor die tijd gebeurde dat voornamelijk op het slagveld. De verdragen die onder de Vrede van Utrecht vallen, maakten een eind aan een aantal oorlogen waarbij verschillende grote mogendheden waren betrokken. Daarom wordt er ook in de rest van Europa bij stilgestaan.

In Nederland is de Vrede van Utrecht relatief onbekend. Het verdrag markeerde het einde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden als grootmacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl