NOS NieuwsAangepast

Vier PvdA'ers weigeren eed 30/4

Vier leden van de Eerste Kamerfractie van de PvdA weigeren de eed of belofte af te leggen bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat zegt fractievoorzitter Marleen Barth tegen de NOS.

Het gaat om Ruud Koole, Adri Duivesteijn, Janny Vlietstra en André Postema. Die eerste drie hebben besloten wel naar de Nieuwe Kerk te komen op 30 april, Postema is dan afwezig.

Eerder maakten leden van de SP, de Partij voor de Dieren en GroenLinks al bezwaar tegen de eed. Koole, Duivesteijn, Vlietstra en Postema zijn de eerste leden van een regeringspartij die ook de eed weigeren.

Trouw zweren

Oud-partijvoorzitter Koole zegt dat de eed niet meer past bij een moderne monarchie en noemt de tekst "archaïsch". Hij vindt dat "de nieuwe monarch trouw moet zweren aan de grondwet ten overstaan van het parlement en daar zou het bij moeten blijven".

"Het beeld moet niet ontstaan dat de Kamerleden trouw zweren aan de koning. Formeel is dat niet zo", legt Koole zijn besluit uit. "Maar die indruk dreigt toch te ontstaan en dat wil ik niet."

Identiteit

Eerder vandaag zei voorzitter Fred de Graaf dat er in totaal veertien parlementsleden principiële bezwaren hebben tegen het afleggen van de eed of belofte. Vier van hen blijven daarom weg, de anderen willen wel aanwezig zijn.

De Graaf wilde niet zeggen welke politici de eed weigeren. Met de mededeling van de PvdA is slechts van één gewetensbezwaard Kamerlid de identiteit nog niet bekend.

Kamerleden zijn wettelijk verplicht de eed te zweren bij de inhuldiging van het nieuwe staatshoofd. Er staat echter geen sanctie op als ze het niet doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl