NOS NieuwsAangepast

Omstreden staatsieportret te zien

32 jaar nadat het voorgoed een depot in leek te zijn gegaan, is een omstreden staatsieportret van koningin Beatrix toch weer te zien. Het Museum Gouda vertoont het werk van kunstschilder Anton Verheij.

Verheij schilderde het portret kort na de inhuldiging van koningin Beatrix in opdracht van de gemeente Weststellingwerf. Het werd opgehangen in de raadszaal in Wolvega.

Het werk leidde tot landelijke ophef vanwege de uitbundige stijl waarvoor Verheij had gekozen. Zo had de koningin in de ogen van velen te bolle wangen en was ze erg opzichtig gekleed. Het doek werd satirisch genoemd, iets wat Verheij tegenspreekt.

Toeval

Nadat zelfs cabaretiers er grappen over hadden gemaakt, koos de gemeenteraad ervoor het werk uit de raadszaal te verbannen. Het verdween naar het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het portret wordt nu weer vertoond in een tentoonstelling die is gewijd aan de kunstenaarsgroep Distel, waar Verheij deel van uitmaakte. Dat juist dit jaar ook een troonswisseling plaatsvindt, is toeval.

Vandaag opent de tentoonstelling in Gouda. De expositie is te zien tot en met 17 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl