NOS NieuwsAangepast

Abdicatie goed voor republikeinen

Het ledental van het Nieuw Republikeins Genootschap is de laatste tijd gegroeid. Eind januari had het genootschap nog 1200 leden, nu zijn dat er 800 meer. In een persbericht zegt het NRG dat die groei te maken heeft met de aanstaande troonswisseling.

Het NRG verwacht een verdere groei zolang de wat het genootschap noemt "oranjehype" aanhoudt. Onder de bestaande en nieuwe leden bevindt zich een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving zoals treinconducteurs, militairen, ondernemers, journalisten, studenten en gepensioneerden.

Persoonsverheerlijking

Veel nieuwe leden geven volgens het NRG aan dat zij zich enorm storen aan "de persoonsverheerlijking" van Beatrix, Willem-Alexander en Máxima.

"Het NRG constateert een brede onderstroom in de Nederlandse samenleving, die zich afkeert van de oranjes en van de monarchie. Deze onderstroom wordt door de pers en de politiek onvoldoende waargenomen", zo staat in het persbericht.

De vereniging het Nieuw Republikeins Genootschap streeft er al meer dan 15 jaar naar om op democratische wijze te komen tot een gekozen staatshoofd in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl