NOS NieuwsAangepast

30/4 zonder veteranen Polen, VS

Amerikaanse en Poolse bevrijders zijn niet uitgenodigd voor de troonswisseling op 30 april. De ambassadeurs van de VS en Polen vertegenwoordigen de eenheden die een Militaire Willems-Orde ontvingen voor hun inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er is niet genoeg ruimte in de Nieuwe Kerk om die veteranen te herbergen, zegt de woordvoerder van Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf die het uitnodigingenbeleid coördineert.

Teleurstelling

Het Nederlandse Veteranen Instituut zegt goed te begrijpen dat de Poolse en Amerikaanse oud-militairen teleurgesteld zijn. De verbondenheid met het Nederlandse koningshuis is van oudsher groot, aldus het instituut.

Zowel de veteranen van de Amerikaanse 82ste Luchtlandingsdivisie als de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade zijn collectief gelauwerd met de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding.

De vijf nog levende veteranen die persoonlijk zijn onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, zijn wél uitgenodigd voor de troonswisseling. Ook is in de Nieuwe Kerk plek ingeruimd voor zo'n dertig Nederlandse veteranen. Het Veteranen Instituut selecteert daarvoor militairen uit alle buitenlandse missies, mannen en vrouwen, jong en oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl