NOS NieuwsAangepast

'Vorstelijke' KNRM-boten bij 30/4

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zal met zeven reddingsboten meedoen aan de Koningsvaart op het IJ op 30 april, ter ere van de inhuldiging van Willem-Alexander. Van de zeven boten hebben er drie een koninklijke naam.

Vanaf Schiermonnikoog komt de Koning Willem I over naar Amsterdam. Het schip werd in 1999 gedoopt door koningin Beatrix en is vernoemd naar haar voorvader, de eerste koning van Nederland. Het schip werd in gebruik genomen ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de KNRM.

Beschermvrouwe

Daarnaast varen ook de reddingsboten Prins Hendrik en Koningin Juliana mee. Beide schepen liggen tegenwoordig in musea in respectievelijk Den Helder en Rotterdam.

In de reddingsvloot van de KNRM zijn sinds de oprichting in 1824 achttien reddingsboten met een koninklijke naam geweest. Vanaf koningin Emma is de vorstin altijd beschermvrouwe van de reddingsmaatschappij geweest.

Stoomschip Succes

De overige vier reddingsboten die meevaren zijn de Donateur uit Wijk aan Zee, de Nikolaas Wijsenbeek uit Huizen, de Hendrik Jacob uit Marken en de Johanna Louisa uit IJmuiden.

Eerder werd al bekend dat er twaalf historische akkerschuiten uit Noord-Holland meevaren in de Koningsvaart. Ook het Stoomschip Succes uit Almere vaart mee en zal een stoomorgelconcert geven. In totaal zullen er zo'n 200 schepen meevaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl